MUSEA

Kees Verwey

In de Haarlemse Verweyhal is een royale keuze uit de portretten in olieverf, aquarel of met houtskool die de schilder Kees Verwey (1900-1995) maakte, te zien. De titel luidt `Een goed portret maak je samen.' Verwey sprak altijd met de geportretteerde tijdens het schilderen. Wanneer het gesprek hem boeide, benaderde het portret dat hij maakte meer de werkelijkheid. `Sprekend' zeggen we dan. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van de schilder zien van een traditioneel-Hollandse scherpe penseelvoering via expressionistische uitbarstingen naar in mat gehouden kleurvlakken.

Portretten van Kees Verwey. Een goed portret maak je samen, t/m 5 sept. Ma t/m za 11-17u, zo 12-17u. Verweyhal, Grote Markt, Haarlem.

Face to face

Dat `de portretkunst leeft' wordt bewezen op deze tentoonstelling van portretten in het Fries Museum. Het aardige is dat zowel oude (vanaf de 16de eeuw) als nieuwe portretten worden getoond, wat een vergelijking mogelijk maakt. Het schept een wijder perspectief, waardoor je opeens al evenzeer in de lacht kunt schieten om de bloedserieuze koppen van Philip Akkerman (1957) als om de hoogblozende appeltoeten van de meisjes Ymck en Ida van Paffenrode, 350 jaar eerder geschilderd door Harmen Willems.

Face to face. Focus op oude en nieuwe portretkunst, t/m 5 sept. Ma t/m za 11-17u, zo 13-17u. Het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden.

Kunst op koper

Als drager voor een schilderij biedt koper belangrijke voordelen. Koperplaten scheuren en vergaan niet zoals doek, en omdat ze relatief ongevoelig zijn voor wisselingen in temperatuur en vochtigheidsgraad `werken' ze niet, zoals hout. De tentoonstelling van schilderijen op koper illustreert hoe sommige kunstenaars er een verbluffende detaillering mee bereikten. Het schilderij van de dode Christus van de Italiaan Guernico is een goed voorbeeld van de uitstekende conditie van koperschilderijen, die vaak nog een frisheid en kleurintensiteit vertonen alsof ze net geschilderd zijn.

Kunst op koper, twee eeuwen meesterwerken op koperplaat, t/m 22 aug. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u. Mauritshuis, Korte Vijverberg 8, Den Haag.

Piek, pop en poen

Wie wil weten waar woorden als piek, habbekrats en hol vandaan komen, kan terecht op de minuscule, maar interessante tentoonstelling Piek, pop en poen in het Historisch Museum Rotterdam. Tal van woorden die zijn ingeburgerd in ons taalgebruik zijn afkomstig uit het vroegere geldverkeer, zo laat de expositie zien. In het Koninklijk Penningenkabinet in Leiden is ook een `geldexpositie' ingericht: ter gelegenheid van het naderend afscheid van de gulden wordt teruggeblikt op de kleurrijke geschiedenis van de munt en de rol die de gulden deze eeuw speelde.

Piek, pop en poen, geld in het Nederlandse spraakgebruik t/m 31 dec in Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31, di t/m vr 10-17u, za en zo 11-17u. Het is gebeurd met de gulden! t/m 13 febr in Het Koninklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden, di t/m vr 10-17u, za en zo 12-17u.

En verder

Alledaags Rotterdam t/m 2 jan in het Historisch Museum Rotterdam, Korte Hoogstraat 31. Willy Sluiter (1873-1949) t/m 17 okt in het Dordrechts Museum, Museumstraat 40. Theo van Gogh (1857-1891) t/m 5 sept en Kisho Kurokawa, architect Retrospektief t/m 14 nov in het Van Gogh Museum, Amsterdam.