Minder cellen in de Bijlmerbajes

Uit het Bijlmerbajes in Amsterdam verdwijnen mogelijk alle cellen van het Huis van Bewaring. Justitie onderzoekt of het haalbaar is elders in Amsterdam een nieuwe gevangenis te bouwen.

In de Bijlmerbajes, officieel de penitentiaire inrichting Over Amstel, wordt een grenshospitium voor uitgeprocedeerde asielzoekers en de strafrechtelijk opvang voor verslaafden gevestigd, zo maakte justitie enkele weken geleden al bekend. In één van de torens was al een TBS-kliniek gevestigd.

Van de 580 huis-van-bewaringcellen zullen door de recente plannen er 288 verdwijnen. Daarvoor moet in Amsterdam een andere gevangenis komen, maar justitie acht de kans aanwezig dat ook het overgebleven deel van de Bijlmerbajes een andere bestemming krijgt. Het gebouw is eigenlijk te duur om nog te dienen als gewone gevangenis. Doordat er relatief kleine afdelingen zijn, is veel personeel nodig voor toezicht. Bij de strafrechtelijke opvang voor verslaafden is er juist wel meer personeel nodig. Hiervoor is meer geld beschikbaar. Daar komt nog bij dat bij de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers minder personeel nodig is dan bij gewone gevangenen.

Een jaar geleden was zelfs even sprake van om de gevangenis helemaal te slopen, maar na onderzoek is besloten de zes torens grondig op te knappen. Door de ongunstige inrichting van de gebouwen kost de exploitatie zes miljoen per jaar meer dan de landelijke norm. Justitie hoopt met een opknapbeurt het exploitatietekort te verminderen. In september valt een beslissing over de toekomst van de Bijlmerbajes, aldus justitie.