Loezjkov in coalitie met gouverneurs

Burgemeester Joeri Loezjkov van Moskou, een belangrijke kandidaat voor de opvolging van president Jeltsin, is gisteren een electoraal bondgenootschap aangegaan met Ruslands belangrijkste regionale leiders. Het bondgenootschap vergroot zijn kans bij de presidentsverkiezingen van volgende zomer aanzienlijk, menen waarnemers.

De coalitie tussen Loezjkovs partij Vaderland en de Al-Rusland Beweging is in principe gericht op de parlementsverkiezingen van aanstaande december, maar ze kan volgens die waarnemers een cruciale stap zijn in de pogingen van Loezjkov voet aan de grond te krijgen in de regio`s. De burgemeester is in zijn eigen stad populair. Buiten Moskou is die populariteit veel geringer, mede door het traditionele wantrouwen dat daar tegen Moskouse leiders bestaat.

De Al-Rusland Beweging is opgericht door een groep regionale `tsaren' onder wie de gouverneurs uit belangrijke streken als St. Petersburg, de Oeral, de Kaukasus en Centraal-Rusland, die vaak in hun eigen gebied zeer machtig zijn. Een van de oprichters, president Mintimir Sjaimijev van Tatarstan, kan Loezjkov aan de stemmen van de 5,5 miljoen Tataren helpen.

De coalitie krijgt een coördinerende raad, voorgezeten door Loezjkov en de gouverneur van St. Petersburg, Vladimir Jakovlev. De raad moet een lijst met parlementskandidaten opstellen. Loezjkov zei oud-premier Jevgeni Primakov op die lijst te willen zien. (AP)