Lapentti begrijpt niets van Krajicek

Nicolas Lapentti haalt zijn schouders op en plukt nerveus aan zijn racket. De talentvolle tennisser uit Ecuador begrijpt niets van het afzeggen van Richard Krajicek voor het komende Davis-Cupduel tussen Nederland en Ecuador. ,,Ik vind dat ik moet spelen omdat ik de beste tennisser van mijn land ben. Richard heeft blijkbaar zijn eigen voorkeuren, hij heeft een heel andere mentaliteit.'' De Zuid-Amerikaan is er trots op dat hij aan de zijde van zijn jeugdidool Andres Gomez voor zijn land mag uitkomen. ,,Ik vind de Davis Cup heel belangrijk, al sinds mijn jonge jaren. Het is een mooi gevoel om samen met mensen die je bewondert voor eigen publiek te mogen spelen.''

Lapentti, inmiddels de nummer 21 van de wereld en hard op weg naar de mondiale toptien, is de onbetwiste kopman van het tennisteam van Ecuador. Een weinig geruststellende constatering voor de Nederlandse ploeg die binnenkort met Ecuador de strijd aanbindt om een plaats in de hoogste regionen van de Davis Cup. Voor de verliezer van het promotie/degradatieduel is slechts een startbewijs voor de B-competitie weggelegd.

De vorige Davis-Cupontmoeting tussen beide landen won Nederland vorig jaar nog eenvoudig met 5-0. Het komende duel zal echter niet plaatsvinden in het veilige Eindhoven, maar in Guayaquil, de woelige havenstad waar Lapentti is geboren. Bovendien zal worden gespeeld op gravel, de favoriete ondergrond van de 22-jarige Zuid-Amerikaan. Ook moet Nederland het stellen zonder kopman Krajicek die de landenwedstrijd niet in zijn schema vindt passen. ,,Nu we thuis spelen, zal het er heel anders aan toegaan'', voorspelde Lapentti gisteren na afloop van zijn tweede winstpartij op de Open Nederlandse kampioenschappen in Amsterdam. ,,Bovendien is de afwezigheid van een ervaren speler als Krajicek gunstig voor ons. En ik ben het afgelopen jaar zelf een aanzienlijk betere tennisser geworden. De Nederlanders hebben nu respect voor ons.''

Sinds Lapentti in januari de halve eindstrijd op de Australian Open bereikte is hij in eigen land definitief uit de schaduw van zijn grote voorbeeld en vriend Gomez getreden. Voor de hooggespannen verwachtingen van het thuispubliek is de gravelbijter echter niet bang. ,,Er is altijd grote druk op mij uitgeoefend als ik in de Davis Cup speelde. Daar kan ik goed mee omgaan. Je moet geduldig zijn, je goed concentreren en niet luisteren naar wat het publiek je allemaal toeschreeuwt. Dan lukt het best.''

De naam van Lapentti, de nummer twee van de plaatsingslijst, is de laatste van de favorieten die nog op het speelschema van de Open Nederlandse kampioenschappen prijkt. Het graveltoernooi in Amsterdam werd eerder deze week al beroofd van de als eerste geplaatste Slowaak Dominik Hrbaty, die eigenlijk alleen langskwam om zijn startgeld te incasseren. En ook de Zweedse titelverdediger Magnus Norman en de gehele Nederlandse tennisvloot werden snel uitgeschakeld. Maar Lapentti is in vorm en was in de tweede ronde met 7-5 en 6-2 een maatje te groot voor de Noor Christian Ruud. De Ecuadoriaan staat in de kwartfinale in Amsterdam tegenover de wispelturige Marokkaan Arazi, die vorig jaar uit het toernooi werd gezet omdat hij wat al te opzichtig een set liet lopen. Een andere Marokkaan, El Aynaoui, ontmoet de als vierde geplaatste Braziliaan Meligeni. In de overige kwartfinales neemt de Fransman Di Pasquale het op tegen de Rus Safin en treft de Zweed Gustafsson de als derde geplaatste Zabaleta uit Argentinië.

Andrei Medvedev gold na zijn wederopstanding op het Franse Roland Garros in juni als een van de grote kanshebbers in Amsterdam. In de eerste ronde tegen Paul Haarhuis wist de Oekraïener dinsdag zijn favorietenrol nog waar te maken, maar gisteren ging de vriendelijke `beer' uit Kiev hard onderuit. Medvedev was kansloos tegen de Marokkaan Hicham Arazi: 6-2 en 6-3. De terugkeer naar de dagelijkse werkelijkheid na de euforie in Parijs was te moeilijk, verontschuldigde Medvedev zich voor zijn onverwachte nederlaag.

    • Annemarie van der Tuijn