Kwakkelende koning blijft overeind in PC

De belangrijkste kaatswedstrijd van Friesland, de P.C. in Franeker, staat voor een kaatser gevoelsmatig gelijk aan Wimbledon en de Olympische Spelen samen. Gisteren streden zestien parturen (driemanschappen) voor de 146ste keer om de meest prestigieuze kaatstitel van Friesland. De partuur van regerend koning Johan Okkinga won de PC.

Het kaatsevenement staat bol van de tradities en symboliek. PC staat voor Permanente Commissie en verwijst naar de vijf notabelen in de Academiestad die in 1853 besloten de kaatssport nieuw leven in te blazen door het organiseren van een jaarlijkse wedstrijd om de zilveren koningsbal, op het heilige gras van het Sjûkelân in Franeker. De wedstrijddag begint elk jaar traditiegetrouw om acht uur met een receptie in De Koornbeurs in Franeker, waar elke kaatsliefhebber welkom is. De vijf leden van de Permanente Commissie betreden in zwart jacquet de zaal, waarna de voorzitter een exact één uur durende Friese redevoering houdt.

Onder de toehoorders bevond zich traditiegetrouw het winnend koningspartuur (driemanschap) van vorig jaar: koning (beste speler) Johan Okkinga heeft voor zich op tafel de zilveren koningsbal liggen, die hem nog één keer omgehangen wordt. Hij rookt sigaret na sigaret. Okkinga weet dat hij niet goed in vorm is. De opslager uit Arum kwakkelt met zijn opgooi. De telg uit een oud Fries kaatsgeslacht bood zijn ploeggenoten Sake Porte en Auke van der Graaf zelfs aan plaats te maken voor een andere speler. Maar die wezen zijn verzoek verontwaardigd af. Zij bleven vertrouwen houden in Okkinga. De 29-jarige handelsvertegenwoordiger sloeg zichzelf acht keer in de PC-prijzen, was vanaf 1994 onafgebroken finalist en twee keer koning. Zo iemand zet je niet zomaar aan de kant. Terecht, bleek.

Het 8.000 koppige publiek was gisteren getuige van de wederopstanding van Okkinga. In de eerste omloop (eerste ronde) moest hij de wedstrijd nog onderbreken omdat hij last kreeg van een liesblessure. Maar juist dit opspelende letsel zorgde voor meer rust en concentratie. ,,Ik moest langzamer aanlopen, waardoor mijn opslag beter werd.''

In een zinderende halve finale tegen het partuur van Chris Wassenaar, Pieter van Tuinen en Jan Willem van Beem, wist het koningspartuur van Okkinga een 3-0 achterstand weg te werken. Bij 5-5 en 6-6 (een volle telegraaf, zoals het scorebord heet) en beide parturen een matchpoint hadden, sloeg Okkinga op. Het team van Van Tuinen had geen antwoord op zijn supersnelle opslag: het partuur van Okkinga stond daardoor wederom in de finale. Hierin namen ze het op tegen dè grote verrassing: het eersteklas partuur (lager dan de routiniers Okkinga c.s. die hoofdklasse spelen) van Henk Talsma, Johan Abma en Tjepco Miedema. Zij hadden daarvoor in de andere halve finale het hoofdklassepartuur van Johannes Dijkstra, Durk van der Meer en Douwe Groenendijk naar huis gestuurd.

Voor nog een verrassing kon opslager Talsma uit Achlum niet zorgen. Okkinga, Porte en Van der Graaf maakten gisteren korte metten met de eersteklassers, die te veel respect leken te tonen voor hun tegenstanders. Tot koning werd Auke van der Graaf, de 21-jarige achterinse uit Berlikum, uitgeroepen. Van der Graaf geldt als een van de grootste talenten op dit moment in de kaatssport.

Dat de koningstitel hem niet voor de derde keer werd gegund, deerde de onttroonde koning Okkinga niet. ,,Na een rotperiode heb ik de vorm weer te pakken. Als dat op een PC gebeurt, is dat helemaal lekker.''

    • Karin de Mik