Kroatië zwicht voor VN-tribunaal

Kroatië heeft alsnog het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag een aantal documenten overhandigd waarom het tribunaal al jaren vraagt. Bovendien lijkt Zagreb bereid een verdachte uit te leveren.

Zagreb heeft Louise Arbour, de openbare aanklager van het tribunaal, jarenlang de geëiste documenten onthouden met het argument dat ze staatsgeheimen bevatten. De papieren hebben betrekking op de twee militaire bliksemoperaties waarmee de Kroaten in 1995 een eind maakten aan het pseudo-staatje van de Kroatische Serviërs. Het tribunaal wil met de documenten vaststellen wie verantwoordelijk is voor een reeks oorlogsmisdaden.

Toen Zagreb onlangs opnieuw weigerde in te gaan op de eis van Arbour, liet deze liet weten bij de Veiligheidsraad van de VN een klacht tegen Kroatië in te dienen. De Veiligheidsraad kan Kroatië met sancties straffen.

Het tribunaal meldde gisteren een aantal van de al jaren geëiste documenten te hebben ontvangen. Maar de collectie is volgens openbaar aanklager Graham Blewitt niet compleet.

De Kroatische minister van Justitie schreef het tribunaal gisteren ook bereid te zijn tot uitlevering van Vinko Martinovic, alais Stela, een Bosnische Kroaat die door het tribunaal in staat van beschuldiging is gesteld wegens oorlogsmisaden tegen Bosnische moslims in 1993. Tot nu toe weigerde Zagreb hem uit te leveren met het argument dat Martinovic eerst een straf van acht jaar moet uitzitten in Kroatië. Hij werd in december vorig jaar veroordeeld wegens moord op een vrouw in Mostar in 1996. Wanneer hij naar Den Haag komt, is onduidelijk. Onduidelijk is ook of Zagreb bereid is een andere Bosnische Kroaat, Mladen Naletilic, alias Tuta, uit te leveren. Naletilic werd door het Haagse tribunaal samen met Martinovic in staat van beschuldiging gesteld. (Reuters, AP)