Koerswinst Shell op lager Damrak

De Amsterdamse beurs verloor vanmorgen opnieuw terrein. Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen noteerde kort na de middag een verlies van 6,89 punten op 533,79. Reed Elsevier kreeg een tik na de publicatie van de halfjaarcijfers. Het aandeel verloor een kleine acht procent op 10,70 euro.

De winstcijfers van Shell, een fonds dat zwaar weegt in de AEX, zorgden ervoor dat het verlies nog enigszins binnen de perken bleef. Een handelaar repte van een instabiele markt. ,,De stimulans om aandelen te kopen ontbreekt. Er is geen enkele koopinteresse. De omzetten zijn dan ook niet groot.''

Wall Street, de nog immer dreigende renteverhoging en tegenvallende cijfers zijn volgens hem de oorzaak van de malaise. ,,Mensen worden nerveus.''

Amsterdam loopt in de pas bij andere beurzen in Europa. De fusie tussen Union Carbide en Dow Chemical had gisteren een positieve invloed op Nederlandse chemiefondsen. Vanmorgen moest DSM echter dik 2 euro inleveren van de 5,60 euro winst die gisteren werd geboekt. Ook Akzo stond de winst van gisteren, 85 eurocent, bijna helemaal af.

Koninklijke Olie steeg na de bekendmaking van de kwartaalcijfers aan het eind van de ochtend. Het olieconcern heeft 30 procent meer winst gemaakt. Het fonds noteerde een stijging van 3,35 procent en kwam uit op 58,60 euro.

Beleggers liepen niet warm voor de halfjaarcijfers van Reed Elsevier. Voorbeurs meldde het uitgeversconcern een winstdaling van 11 procent. ,,Dat was zo'n beetje verwacht. De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn daarentegen toch minder rooskleurig'', verklaart een commissionair.

Philips duikelde onder de 90 euro. Het elektronicaconcern noteerde een verlies van 3,40 op 86,80 euro. ABN Amro kwam onder de 20 euro uit. Opmerkelijk, vindt een handelaar. ,,Een paar weken geleden werd er gevochten om ABN Amro.''