KLASSIEKER

`Thank you for being a friend', zingt een vrouwenstem hoopvol aan het begin van elke aflevering van de comedy The Golden Girls. Maar zo vriendelijk zijn de vijftigplussers Blanche, Rose, Dorothy en Dorothy's 80-jarige moeder Sophia niet tegen elkaar. Ze wonen, ieder op een eigen manier teleurgesteld in de liefde, samen in een huis. Dat leek hun gezelliger dan afzonderlijk te verleppen. Maar al snel draaide het, zoals zo vaak bij vrouwen onder elkaar, uit op haat en nijd. Voor de kijker een genot om naar te kijken. ,,Ga je zó uit? Doe toch wat make-up op'', bitst de scherpste azijn-tong van het viertal, moeder Sophia tegen haar dochter Dorothy. ,,Maar ik héb al make-up op'', werpt Dorothy vertwijfeld tegen. ,,Zorg dan dat je bij kaarslicht gaat dineren.'' Of de opmerkingen die het oliedomme blondje en pispaaltje van het kwartet, Rose, zich dagelijks moet laten welgevallen: ,,Als je een hersencel had gehad, had je het zelf kunnen bedenken'', is een gevleugelde terzijde. De oversekste Blanche Devereaux tenslotte, geeft hilarische tips voor een optimaal seksleven. ,,Zorg dat je nooit naakt op je rug gaat liggen als het licht nog aan is. Dan klappen je borsten zijwaarts de vergetelheid in.''

Golden Girls was de eerste sitcom in Amerika met als hoofdpersonen uitsluitend vrouwen – en dat kon ook niet anders. Mannen zijn niet gemeen genoeg, zoveel ongevoeliger vooral, voor elkaars zwakheden en bovendien vergevingsgezinder. Toch is het niet allemaal lijkenpikkerij waarmee de dames zich bezighouden. Als zich een gemeenschappelijke vijand aandient, vormen ze een front. Bijvoorbeeld wanneer de ex-man van Dorothy weer eens komt uithuilen. Of wanneer Blanche weer eens gedumpt is na een wilde seksnacht. Golden Girls confronteert vrouwelijke kijkers met zichzelf. Dat maakt het zo ontzettend leuk, maar ook zo ontzettend pijnlijk soms, om naar te kijken. Alsof je naar jezelf zit te kijken. En je eigen vriendinnen. Maar dan 25 jaar later. Daar kan je soms best ongerust van worden.

Golden Girls, op werkdagen rond 18.00 uur bij RTL5.