Kinderagenda

Zandkastelen

Een paar weken geleden was in Almere de grootste zandsculptuur van Europa te zien, gemaakt door professionele `zandkasteelbouwers'. Nu kunnen kinderen zelf zandsculpturen en -kastelen bouwen tijdens het `kampioenschap zandkastelen bouwen' op 8 augustus in Speelland Beekse Bergen in Noord-Brabant. Deelnemers aan het kampioenschap schrijven zich in teams van twee personen in bij Speelland Beekse Bergen, telefoon 013-5490050. Dit kan ook nog op 8 augustus tot 12u bij de receptie van het park. De zandkasteelbouwers, die niet ouder mogen zijn dan 12 jaar, bouwen hun creatie tussen 14-16u 's middags. Een deskundige jury zal de kastelen en andere bouwwerken beoordelen en de winnaar, de `Brabantse KinderKampioen' aanwijzen.

*Brabants Kinderkampioenschap Zandkastelen Bouwen, zondag 9 augustus Speelland Beekse Bergen, Hilvarenbeek. Open 10-18u, toegang ƒ10. Geen extra kosten voor deelname aan kampioenschap.

Inl 0900-2335732.

Dag en nacht

In het Gemeentemuseum Den Haag wordt de workshop `Dag en nacht' gegeven op dinsdag 10 aug. Kinderen leren tijdens de twee uur durende workshop een tweeluik (dat is een schilderij dat bestaat uit twee delen) schilderen. Eerst krijg je een rondleiding langs dag- en nachtschilderijen. Op de meeste schilderijen is het dag. Maar hoe schilderen kunstenaars nacht of duisternis?

Nacht laten de schilders zien door iets te schilderen dat licht geeft: bijvoorbeeld de maan, een lamp of kaars.

*Workshop Dag en nacht, dinsdag 10 aug 14-16u, kosten ƒ10 (ƒ7,50 met Haagse vakantiepas). Reserveren aanbevolen op

070-3381120.

Euro Speurtocht

In 2002 verdwijnen de Nederlandse gulden, het kwartje en dubbeltje uit onze portemonnee. Niet omdat we dan plotseling veel geld gaan uitgeven, maar omdat er een andere munt komt: de euro.

Met de euro kun je niet alleen in Nederland betalen, maar ook in andere Europese landen zoals België, Frankrijk en Duitsland. Om alvast kennis te kunnen maken met deze nieuwe munt heeft het Belasting en Douane Museum in Rotterdam deze maand (t/m 5 sept) een Euro Speurtocht uitgezet. In het museum zijn euro's verstopt en als je ze allemaal vindt, mag je iets uitzoeken uit de kinderschatkist.

De Speurtocht is onderdeel van de spelletjeszomer `Spelenderwijs van Gulden naar Euro'. Hierbij staan alle spellen in het museum in het teken van de euro: Vier-op-een-rij wordt met euro's en guldens gespeeld en er is een euro-sjoelbak. De spelletjeszomer is voor kinderen van 6 t/m 14 jaar.

*Euro Speurtocht en spelletjeszomer, t/m 5 september in het Belasting en Douane museum, Parklaan 14-16, Rotterdam.

Open di t/m zo 11-17u. Toegang gratis.

Heksen

Op woensdag 11 augustus verduistert de maan de zon. De zonsverduistering is in de Efteling aanleiding voor een heksenfeest. Iedereen die zich als heks verkleed – puntmuts, zwarte cape of jurk, heksenbezem, puntneus en enorme heksenpukkel – tussen 9u30 en 11u30 bij de hoofdentree van de Efteling meldt, mag gratis naar binnen.

Maar eerst moeten ze een proeve van bekwaamheid afleggen – een toverspreuk opzeggen of een heksendansje doen. Bovendien moet iedereen spullen meenemen waarmee een heksensoep kan worden gemaakt. Vlak na de maximale zonsverduistering verzamelen alle heksen zich op de Picknickweide. Daar wordt de soep gebrouwen en is een koorddansact te zien. Kinderen vanaf 10 jaar kunnen een cursus `bezemsteelvliegen' volgen.

*Heksenfeest op wo 11 aug, heksen melden zich tussen 9u30-11u30 bij de hoofdingang van de Efteling in Kaatsheuvel. T/m 29 aug is het park geopend van 10-21u. Toegang ƒ37,50, kinderen t/m 3 jr gratis.

Streetdance

In het Vakantiepaleis, dat nog t/m 12 aug wordt georganiseerd in sportzaal Snelleman in Rotterdam, kunnen kinderen van 4 t/m 12 jaar skaten, klimmen op een klimwand, streetdance of acrobatiek leren en een clownscursus volgen. Verder is er een reuzenspringkussen, een huttendorp, een klimwand en een survivalbaan.

*Vakantiepaleis, elke di, wo en do van 12-16u in Sportzaal Snelleman, Woelwijkstraat 39, Rotterdam. Toegang ƒ1,50. Inl 010-4673133.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.