Israel wil toerist gastvrijer ontvangen

De scherpe veiligheidsondervragingen van luchtreizigers die Israel binnenkomen of verlaten, moeten worden afgeschaft. Dat vindt de nieuwe Israelische minister van Binnenlandse Veiligheid Shlomo Ben-Ami.

Het David Ben-Gurion vliegveld moet niet de ,,verdedigingslinie'' van Israel zijn, zei Ben-Ami gisteren tijdens een bezoek aan het snel expanderende internationale vliegveld. De minister nam de langdurige en soms buitengewoon beledigende ondervraging van toeristen in ogenschouw en concludeerde dat deze manier van handelen ,,Israel een slechte naam in de wereld bezorgt''.

Toeristen worden door het speciaal opgeleide veiligheidspersoneel voor hun vertrek danig aan de tand gevoeld. ,,Heeft u een bon van het hotel waar u hebt geslapen? Was u daar alleen? Kent u Arabieren in Jeruzalem? Hebt u joodse vrienden?''

Vooral moderne jongeren met ringen in oren of neus en rugzakken hebben het heel moeilijk omdat zij het imago van drugsgebruikers hebben. Ook blonde vrouwen ondergaan vaak bij aankomst in Israel discriminerende ondervragingen, omdat zij ervan worden verdacht als prostituées in de joodse staat te willen werken.

Onlangs werd een blonde joodse vrouw uit Rusland zonder pardon teruggestuurd op verdenking niet met eerzame redenen naar Israel te zijn gekomen. De minister van Binnenlandse Zaken Natan Sharansky greep in en stuurde de vrouw een kaartje om een bezoek aan haar familie in Israel te kunnen brengen. Sedert dit incident heeft hij opdracht gegeven met ,,andere ogen'' naar blonde vrouwen uit Rusland te kijken.

De achtergrond van deze veiligheidsondervraging is o.a. de vrees dat de toerist met een wapen het vliegtuig binnengaat of wellicht heeft gespioneerd. Minister Ben Ami is van mening dat ondervragingen zoals die nu plaats vinden niets uithalen en het verstandiger is om via andere kanalen, zoals de binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Beth, ,,gevaarlijke'' individuen op te sporen.

Versoepeling of afschaffing van de veiligheidsondervragingen wordt ook overwogen omdat Israel in het jaar 2000 miljoenen toeristen verwacht.