Iran verbiedt krant Salam vijf jaar

De Iraanse krant Salam wordt voor vijf jaar verboden. Uitgever Mohammed Musavi Khoiniha mag zich drie jaar lang niet met journalistiek bemoeien.

Dat bepaalde gisteren het Bijzondere Gerechtshof voor de Geestelijkheid. Een tijdelijk verbod op Salam op 7 juli was aanleiding voor studentenrellen, die bloedig werden onderdrukt. Dat leidde tot algemene protesten tegen onderdrukking door conservatieven.

Salam werd in juli verboden omdat het vertrouwelijke documenten had afgedrukt waarin de veiligheidsdiensten maatregelen aankondigden om de pers te muilkorven. Ook waarschuwde Salam voor een geheim agent die in samenwerking met een provinciaal bestuurder moorden op hervormingsgezinde journalisten en schrijvers organiseerde. Die agent stierf later in gevangenschap, volgens de officiële lezing door zelfmoord. Salam is een van de voornaamste bondgenoten van de hervormingsgezinde president Khatami.

Het gerechtshof maakte bekend dat uitgever Khoiniha, een lagere geestelijke, tot drie jaar gevangenisstraf en zweepslagen is veroordeeld. Gezien zijn eerdere verdiensten voor de islamitische revolutie is die straf evenwel omgezet in een tijdelijk beroepsverbod en een boete van 23 miljoen rial (15.200 gulden). Khoiniha was in 1979 een van de studentenleiders die de Amerikaanse ambassade in Teheran bezetten en diplomaten gijzelden.

In het vonnis stellen de rechters dat Salam ,,staatsdocumenten heeft verdraaid, onjuiste informatie heeft afgedrukt om de publieke opinie te beïnvloeden en politici heeft beledigd en belasterd''.

Het is onduidelijk of uitgever Khoiniha beroep zal aantekenen tegen het vonnis. Tijdens de behandeling van de zaak wekte hij de indruk zich al bij een verbod en een veroordeling te hebben neergelegd. (AFP, AP, Reuters)