Internationale beurzen

FRANKFURT Op de effectenbeurs van Frankfurt zakte het DAX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen vanmorgen tot onder 5.000 punten. Bezorgdheid over een oplopende rente in de Verenigde Staten en de eurozone was de belangrijkste boosdoener.Kort voor het middaguur noteerde de Dax 121,63 punten lager op 4997,74 punten, een verlies van dik twee procent. Mannesmann en BASF leden koersverlies na tegenvallende winstprognoses. Schering boekte een bescheiden koerswinst na aankondiging van een hoger dan verwachte omzetgroei voor dit jaar.

LONDEN

Op de Britse beurs verloor het FTSE-koersgemiddelde vanmorgen 117 punten (een kleine twee procent) op 6118,4 punten. Handelaren wijten de hevigheid van de koersval aan het geringe handelsvolume tijdens de `zomerstilte'.

PARIJS

De Parijse beurs verloor vanmorgen bij opening 1,12 procent en noteerde kort voor de middag een verlies van 73,87 punten (1,7 procent) op 4252,33 punten.

NEW YORK

De handel op de effectenbeurs van New York viel gisteren tegen. De Dow-Jonesindex boekte een miniem verlies van 2,54 punten op 10.674,77. De forse koersstijging van het aandeel Union Carbide, dat deel uitmaakt van de Dow, dempte de teruggang. Dit chemieconcern wordt voor 11,6 miljard dollar overgenomen door branchegenoot Dow Chemical.

Het aandeel Union Carbide steeg met 22 procent. Dow Chemical, niet in de Dow-Jonesindex opgenomen, daalde juist met 5 procent. De handel ging door de aangekondigde overneming wel voortvarend van start, met na een uur een winst van bijna 160 punten. Daar droeg ook toe bij dat de Amerikaanse overheid plannen maakt voor het opkopen van staatsschulden.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen opnieuw onderuitgegaan. De Nikkei-index zakte 327,19 punten (1,85 procent) tot 17.358,19 punten, de laagste slotstand sinds 16 juni. Gisteren was de belangrijkste beursindex in Azië al 1,58 procent kwijtgeraakt.

De Nikkei-index werd naar beneden gedreven door de hoge yenkoers en verliezen op Wall Street. De yen dook weer onder de 115 yen per dollar, wat beleggers niet kon bekoren. Exportfondsen als Mazda en Honda moesten het dan ook ontgelden. Grootste verliezers in Tokio waren computerconcern Fujitsu en Internetinvesteerder Softbank.