Hutchison akkoord met 35 procent ECT

Hutchison Port Holdings ziet af van het plan de helft van de aandelen van het Rotterdamse containerbedrijf Europe Combined Terminals (ECT) te kopen. Onder druk van de Europese Commissie neemt Hutchison, onderdeel van het Hongkongse concern Hutchison Whampoa, genoegen met een minderheidsbelang van 35 procent. De Commissie heeft vanmiddag overigens laten weten ook Hutchisons 35 procentsdeelname kritisch te zullen onderzoeken.

Hutchison en het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam (GHR), dat ook een belang van 35 procent in ECT neemt, hebben daartoe besloten nadat de Europese Commissie bezwaar had gemaakt tegen de eind vorig jaar bekend gemaakte overname van ECT door Hutchison (50 procent) en het Gemeentelijke Havenbedrijf (30 procent) en enkele kleinere partijen (20 procent).

Volgens een woordvoerder van Europees Commissaris Karel van Miert (mededinging) zou Hutchison door de overname van ECT 36 procent van de Noord-Europese markt voor containeroverslag verwerven. De belangrijkste concurrenten zouden tot minder dan de helft komen. De Commissie meent dat Hutchison een `te overheersende' marktpositie zou verkrijgen. In het licht van de bezwaren van de `Merger task force' van de Europese Commissie besloten Hutchison en het GHR in overleg met andere investeerders hun overnameplannen te wijzigen en `de transactie een vorm te geven die niet valt onder de fusiecontrole door de Europese Commissie', aldus een bekendmaking van het Gemeentelijke Havenbedrijf.