Hoogovens: fors lagere nettowinst

Staal- en aluminiumproducent Hoogovens behaalde in het eerste halfjaar een flink lagere lagere nettowinst door de sterk gedaalde prijzen van staal en aluminium. De winst zakte naar 47 miljoen euro (103,5 miljoen gulden). In de eerste helft van vorig jaar was het netto resultaat nog 183 miljoen euro (385 miljoen gulden).

Het ergste is volgens Hoogovens echter achter de rug. De prijzen voor een aantal van de producten trekken enigszins aan. Dat prijsherstel zal ook in het komende halfjaar doorgaan, denkt Hoogovens. Dat zal tot uitdrukking komen in de gang van zaken bij het bedrijf als geheel over 1999.

Vraag en aanbod van staal zijn nu meer in evenwicht en er is sprake van enig prijsherstel, zei topman J. van Duyne gisteren bij de laatste presentatie van halfjaarcijfers van Hoogovens afzonderlijk.

Na de effectuering van de fusie met British Steel, volgens plan in oktober dit jaar, worden alleen nog cijfers van het Brits-Nederlandse staalconcern gepubliceerd. Volgende week zal het prospectus verschijnen met daarin het bod van het duo, voorlopig werkend onder de naam BSKH, op de aandelen Hoogovens. Met de Nederlandse staat, die een belang van 11 procent in Hoogovens heeft, wordt nog steeds gesproken over de toekomst van het overheidsaandeel dat door de fusie zal verwateren tot ongeveer 3 procent. Topman Van Duyne verwacht er met het aflopen van het EGKS-verdrag in 2002 ook aan de betrokkenheid van de staat een einde kan komen.

De omzet ging van 2,5 miljard euro in de eerste helft van vorig jaar, via 2,3 mld in het tweede halfjaar '98, naar 2,1 miljard in de afgelopen zes maanden.

In juni en juli kampte Hoogovens met tegenslag in IJmuiden. Bij Hoogoven 7 ontstond een gat in een leiding waardoor de installatie geheel moest worden stilgelegd. De storing en het productieverlies dat erdoor ontstond gaan in totaal 12,5 miljoen euro kosten.

Zorgenkind blijft het onderdeel Hoogovens Technical Services dat een verlies van 11 miljoen euro leed. Een joint venture met het Italiaanse Danieli moet hier verbetering brengen.

Het avontuur met het Belgische Boël, waarin Hoogovens een tijdje heeft deelgenomen, is voorbij zonder al te grote kleerscheuren. Van Duyne weigerde de deelneming in Boël een miskoop te noemen. Hij gaf wel toe dat de zaak geld heeft gekost, maar ,,dat kan worden beschouwd als het investeren in commerciële posities.''