Hogere olieprijs drijft winst Shell op

De Koninklijke/Shell Groep heeft met een winststijging van 30 procent over het tweede kwartaal van dit jaar fors geprofiteerd van de hogere olieprijzen. De kwartaalwinst kwam uit op 1,946 miljard dollar (4,057 miljard gulden), en exclusief voorraadeffecten op 1,614 miljard dollar.

,,Ondanks sterk verslechterde marktomstandigheden zijn onze onderliggende cijfers verbeterd'', zei Maarten van den Bergh, directeur van Koninklijke Olie, vanochtend in een toelichting. ,,De effecten van de aangekondigde reorganisaties beginnen door te werken. Maar er is nog een hoop werk te doen.''

Over het eerste halfjaar steeg de nettowinst met 13 procent tot 3,624 miljard dollar (7,355 miljard gulden). Exclusief voorraadeffecten kwam de winst over de voorbije zes maanden uit op 3,050 miljard dollar (6,187 miljard gulden). Shell keert een verhoogd interimdividend uit van 0,65 euro per aandeel.

Voor de aandeelhouders van de Britse houdstermaatschappij Shell Transport and Trading wordt dit 5,5 pence per aandeel.

Behalve door de sterk herstelde olieprijzen verbeterde Shell de winst door kostenverlagingen en meer efficiency. Met een kostenbesparing van 450 miljoen dollar over het eerste halfjaar werd een stap gezet op de weg naar het doel van een totale kostenverbetering van 2,5 miljard dollar in 2001. Verder steeg de winst door een beperking met 160 miljoen dollar op het programma voor exploratie en productie van gas en olie.

Het rendement op het gemiddeld geïnvesteerd vermogen bleef steken op 1,8 procent over de twaalf maanden totm juli, tegenover 10,2 procent een jaar geleden. Shell beperkte de investeringen fors: die bedroegen in het tweede kwartaal 2,25 miljard dollar, ruim 26 procent minder dan in het tweede kwartaal van 1998.

In exploratie en productie was het winstherstel veruit het hoogste van alle Shell-activiteiten: 62 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 1998 en 12 procent over de eerste zes maanden van dit jaar. Dat was voornamelijk het gevolg van de hogere prijzen van ruwe olie en lagere kosten.

Bij chemie was de stijging van de kwartaalwinst 42 procent, door kostenverlaging en eenmalige baten. Over het eerste halfjaar bedroeg de winstdaling niettemin 26 procent (exclusief voorraadeffecten).

De sector olieproducten deed het slecht met een winstdaling van 42 procent over het tweede kwartaal en 29 procent minder winst over het eerste halfjaar. Hier hadden de stijgende ruwe-olieprijzen een negatief effect op de raffinagemarges. In het tweede kwartaal waren die marges in Rotterdam gemiddeld 0,60 dollar per vat olie (159 liter), tegen 2,30 dollar een jaar geleden. In de VS verwacht Shell herstel van de marges op raffinage door stijgende verkoop in het vakantieseizoen. In Europa en in het Verre Oosten blijft margedruk tot de voorraden brandstoffen tegen de winter wat afnemen.