Heister komt kracht tekort tegen Samsonov

Voor Danny Heister waren de wereldkampioenschappen tafeltennis gisteren al geslaagd na zijn fascinerende helletocht in de duels met de Hongkong-Chinees Lo Chen Tchung en de Tsjech Peter Korbel. Vanochtend miste de 27-jarige Amsterdammer de noodzakelijke scherpte om Europees kampioen Vladimir Samsonov serieus te bedreigen. In vier games (23-21, 21-9, 19-21 en 21-8) verwijderde de nummer één van de wereld ook de laatste Nederlander uit het enkelspel. Gisteren werden Trinko Keen (2de ronde), Chen Sung en Jorg de Cock (beiden eerste ronde) al vroegtijdig uitgeschakeld.

In alle vroegte was Heister vanochtend opgestaan voor zijn ontmoeting met Samsonov. ,,Maar ik merkte dat ik lang niet zo fris was als gisteren'', zei de pupil van de Chinese coach Yang. Vooral zijn indrukwekkende inhaalrace tegen Korbel had gisteravond veel energie gekost.

Vanuit verloren positie (2-1 en 18-13 achter in de 4de game) worstelde Heister zich knap naar de derde ronde. In het dubbelspel tegen de Koreanen Oh en Lee had hij de zichtbaar aangeslagen Trinko Keen ook al vanuit een hopeloze achterstand naar een overwinning geloodst. Door de drukkende warmte in het sportcentrum in Eindhoven had Heister soms ,,als een zombie'' achter de tafel gestaan.

Ook vanochtend bewees Heister dat hij vooral mentaal sterker is geworden. Met fraaie opslagen en een gedurfde tactiek repareerde hij een 18-12 achterstand in de eerste game en op 21-21 had de linkshander zelfs uitzicht op gamewinst. Met harde smashes drong Heister Samsonov in het defensief, maar de 23-jarige Wit-Rus kwam met een verbluffend antwoord. ,,Ik had hem op zijn rug liggen'', verzuchtte Heister. ,,Dat verloren punt spookte in de tweede game nog wel even door mijn hoofd.'' De Amsterdammer gaf zich pas gewonnen nadat hij met een geraffineerde service-serie bij een 19-16 achterstand de derde game had gewonnen. Die laatste oprisping had zoveel kracht gekost dat de lange Samsonov met zijn geweldige reach geen problemen meer kende in de vierde game.

Zo gaf Heister de WK voor Nederland nog enige allure, want zijn dubbelspelpartner Keen beleefde gisteren weer zo'n dag waarop hij mentaal instort. In vijf bloedstollende games liet de 28-jarige Randwijker zich verrassen door de Chinees Leung, die hij vandaag ook in de vierde ronde van het dubbelspel tegenkomt. Keen liet zich vervolgens verleiden tot een uitvoerige klaagzang over de hitte, waardoor hij met natte handen wanhopig naar het ritme op zijn service zocht. De frustraties over zijn pijnlijke aftocht werden Keen vooral ingegeven door de wetenschap dat hij voor deelname aan de Spelen in Sydney nu is aangewezen op het kwalificatietoernooi in december in Athene.

Voor bondscoach Peter Engel waren de WK al mislukt voor ze moesten beginnen. Na de omstreden beslissing van de arbitragecommissie om Diana Bakker alsnog een startbewijs voor de WK te geven, heeft hij even overwogen meteen zijn ontslag in te dienen. Na het mondiale toernooi in Eindhoven zal de Duitse trainer zich opnieuw beraden op zijn positie. ,,Ik selecteer de spelers voor de WK, dat is voor mij een principiële zaak. Als mijn beleid zo eenvoudig kan worden overruled, is mijn geloofwaardigheid in het geding'', meent Engel.