FNV wil in financiële advisering

FNV Bondgenoten gaat zich bezig houden met financiële dienstverlening. De grootste FNV-bond (500.000 leden) gaat diensten opzetten waar leden terechtkunnen voor onder meer pensioenadvies. ,,Het is niet uitgesloten dat we in de toekomst ook algemene beleggingsadviezen gaan geven'', zegt hoofdbestuurder W. Waleson. Volgens eigen FNV-schattingen bezit ongeveer 20 procent van de 500.000 FNV-leden aandelen. ,,Steeds vaker benaderen leden ons met de vraag wat zij het beste met aandelen kunnen doen'', aldus een FNV-zegsman.

De plannen van FNV Bondgenoten staan in de gisteren in Utrecht gepresenteerde congres- nota. ,,In CAO's sluiten wij pensioenregelingen af waarbij mensen de mogelijkheid krijgen eerder te stoppen met werken'', aldus Waleson in een toelichting. ,,Mensen vertrouwen ons en willen van ons hulp bij het bepalen van hun keus. En wij bieden dat aan.'' Ook mensen die worstelen met de vraag wat zij met een `oprotpremie' moeten doen, kunnen bij FNV Bondgenoten aankloppen. Waleson: ,,We worden adviseur. Vergelijk het met een huisarts waarin mensen ook veel vertrouwen hebben. Kan hij het zelf niet verder af, dan verwijst hij door. Dat gaan wij dus ook doen, maar alleen naar de allerbeste waarvan wij overtuigd zijn dat ze onze leden goed helpen.'' Waleson heeft nog geen contact gehad met banken- en verzekeraars. ,,Het kan zijn dat we met enkele financiële instellingen contracten zullen sluiten. Maar we zullen ons nooit binden aan een instelling.''

De plannen voor het opzetten van financiële diensten vallen samen met een ander voorstel van de bond. Werknemers moeten meer aandelen en opties van hun bedrijf krijgen, staat in de congresnota. Bij de CAO-onderhandelingen zouden hier afspraken over moeten worden gemaakt.