Dopebestrijder Christie spoot zelf nandrolon

De Engelse oud-sprintkampioen Linford Christie is betrapt op het gebruik van doping. De 39-jarige atleet, in 1992 winnaar van olympisch goud op de 100 meter, liep op 13 februari tegen de lamp bij een indoorwedstrijd in Dortmund. In zijn urine werden sporen van het verboden middel nandrolon (anabool steroïde) gevonden. De internationale atletiekfederatie IAAF heeft hem voorlopig geschorst.

Christie beëindigde twee jaar geleden zijn actieve loopbaan. Begin dit jaar kwam hij bij een paar wedstrijden weer in actie, waaronder in Dortmund. Christie is tegenwoordig manager en trainer van de Britse sprinters. Hij toonde zich gisteren verbaasd over het nieuws. ,,Ik heb me consequent tegenstander getoond van verboden stimulerende middelen. Het is belachelijk te veronderstellen dat ik ze na mijn afscheid zou nemen.''

Met zijn 32 jaar was Christie bij de Olympische Spelen in Barcelona ('92) de oudste olympische winnaar op de 100 meter, die hij won in 9,96. Een jaar later veroverde de drievoudig Europees kampioen in Stuttgart de wereldtitel in 9,87, een Europees record. In de olympische finale van 1988 eindigde hij als derde, maar ontving hij uiteindelijk zilver omdat de Canadese winnaar Ben Johnson op doping werd betrapt. Twee dagen later bleek Christie zelf pseudo-efedrine te hebben gebruikt. Hij beweerde dat hij ginseng-thee had genomen, een kalmeringsmiddel dat is toegestaan volgens de normen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De medische commissie van het IOC besliste met elf stemmen tegen tien dat de sprinter vrijuit ging.

Voorzitter prins Alexandre de Merode zei dat hij het voordeel van de twijfel had gekregen. Christie was woedend over deze uitlating. Hij toonde zich een fel tegenstander van doping en riep om strenge straffen voor overtreders. Christie onderging veel dopingtests, die alle negatief uitvielen, tot die van 13 februari.

Hoogspringer Javier Sotomayor werd betrapt bij een dopingtest tijdens de PanAmerikaanse Spelen in Winnipeg. Voorzitter Mario Vazquez Rana van de PanAmerikaanse Sportorganisatie bevestigde gisteren dat in de urinestaal van de Cubaan sporen van cocaïne zijn gevonden. Wereldrecordhouder Sotomayor won in Canada voor de vierde achtereenvolgende maal. De 31-jarige Cubaan moet zijn gouden medaille inleveren.

Eerder werden de Dominicaanse hoogspringster Juana Arrendell, de Mexicaanse honkballer Ray Martinez en de Canadese rolhockeyer Steve Vezina wegens een positieve test uitgesloten.