Chemisch concern Dow koopt Union Carbide

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical neemt de eveneens Amerikaanse branchegenoot Union Carbide over, zo is gisteren bekendgemaakt. De transactie heeft een waarde van 11,6 miljard dollar.

De combinatie, die verder gaat onder de naam Dow Chemical, zegt in grootte het tweede chemieconcern ter wereld te zijn, na DuPont. Het nieuwe bedrijf heeft een jaaromzet van ongeveer 24 miljard dollar, ruim 50 miljard gulden. De samenvoeging zal ongeveer tweeduizend banen kosten, ongeveer 4 procent van het totaal.

Een woordvoerder van Dow Benelux kon desgevraagd nog niet zeggen of de fusieplannen consequenties voor Nederland hebben. In Terneuzen exploiteert Dow Chemical sinds jaren zijn grootste productielocatie buiten de Verenigde Staten. Op een bedrijfsterrein van 440 hectare heeft het 33 fabrieken voor diverse chemische producten. Met zo'n tweeduizend medewerkers is Dow de grootste werkgever van Zeeland. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet ter waarde van 2,9 miljard dollar, ongeveer 6 miljard gulden. Ruim 80 procent van zijn productie in Zeeuws-Vlaanderen is bestemd voor export. Het concern investeert op dit moment een miljard gulden in een derde kraker op het bedrijfsterrein in Terneuzen. Union Carbide heeft geen productievestiging in Nederland. Dows huidige topman William Stavropoulos krijgt de leiding over de combinatie. William Joyce van Union Carbide wordt vice-voorzitter van de raad van commissarissen.

De aankondiging van de overname kwam als een volledige verrassing voor de financiële wereld. Volgens Stavropoulos zijn de twee bedrijven in een periode van vier weken tot overeenstemming gekomen. Het bod van Dow Chemical op Union Carbide - 0,537 aandeel Dow Chemical voor elk aandeel Union Carbide - geeft de aandeelhouders een premie van 37 procent bovenop de slotkoers van eergisteren. Topman William Joyce van Union Carbide noemde Dow Chemical ,,de ideale partner'' voor zijn bedrijf.

Volgens Stavropoulos mikt Dow voor verdere groei mede op nieuwe acquisities. ,,Maandag hebben we een kleine overname van een specialistisch bedrijf aangekondigd'', aldus Stavropoulos over het bedrijf Angus dat Dow wil overnemen voor ongeveer 400 miljoen dollar. ,,We zullen in die trant verder gaan.''

Dow Chemical en Union Carbide ontplooien samen activiteiten in 168 landen en maakten vorig jaar samen 1,7 miljard dollar winst. Stavropoulos verwacht besparingen van 250 miljoen dollar in het eerste fusiejaar en vanaf het tweede jaar 500 miljoen dollar. De bedrijven denken de overname in het eerste kwartaal van 2000 af te ronden.

Dow Chemical, gevestigd in Midland, Michigan, maakt vooral basale chemicaliën en kunststoffen. Union Carbide, dat in Danbury, Connecticut zit, is sterk in grondstoffen voor polyesters, verf en antivries. De overname behoeft nog instemming van de aandeelhouders van Union Carbide en van Europese en Amerikaanse autoriteiten.

    • Lucas Ligtenberg