Afschuw in België over dood van verstekelingen

In België is met afschuw gereageerd op de dood van twee jonge verstekelingen uit het Westafrikaanse Guinee, die afgelopen maandag op het vliegveld Zaventem uit het landingsgestel van een Belgisch vliegtuig werden gehaald. De twee hadden geprobeerd asiel in België te krijgen, en vroegen in een handgeschreven brief van twee velletjes aandacht voor `het lijden', `de armoede' en `de oorlog in Afrika'.

Diverse hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen en het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking, hebben het toelatingsbeleid van `Fort Europa' gehekeld en om een actievere rol van België in Afrika gevraagd. Louis Michel, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, heeft zijn Europese collega's opgeroepen een economisch hulpprogramma ('stabiliteitspact') voor Afrika op te stellen, zoals dat onlangs ook voor de Balkan is gebeurd. De twee Afrikaanse jongens hadden in hun brief om een soortgelijk initiatief gevraagd. Michel, die zei ,,zwaar aangedaan'' te zijn door de brief, heeft zijn Europese collega-ministers een afschrift van het document gestuurd. Zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking, Eddy Boutmans, wil dat de brief officieel verspreid wordt zodat er in zijn land en in Europa een openbare discussie gevoerd kan worden over het Afrika-beleid.

De levenloze lichamen van de vijftienjarige Yaguine Koita en zestienjarige Fodé Tourikara werden maandag uit het landingsgestel van een Sabena-toestel gehaald dat afkomstig was uit Guinee. Ze werden bij toeval ontdekt door een onderhoudsmonteur die afkwam op de geur van de lijken waarvan de ontbinding gevorderd was. Onderzoek maakte duidelijk dat de twee daar al enige tijd moeten hebben gelegen, en mogelijk enkele keren tussen Afrika en België heen en weer zijn gevlogen. De twee zijn waarschijnlijk overleden door de barre omstandigheden op de hoogte van 10.000 kilometer waarop het vliegtuig vloog: koude van 50 graden onder nul, en een gebrek aan zuurstof.

Behalve twee lichamen en de brief, trof men extra kleren, twee paspoorten en studentenkaarten alsmede een schoolrapport aan dat goede schoolresultaten moest bewijzen. De brief duidde erop dat de jongens met hun dood rekening hebben gehouden.

Onduidelijk is of de twee jongens de brief zelf hebben geschreven.

Het is niet de eerste keer dat Afrikanen op deze manier Europa binnen proberen te komen. De Belgische pers die veel aandacht aan de zaak besteedt, haalde onder meer het geval aan van de achttienjarige Bouna Wadze uit Senegal. Die had zich enige maanden geleden verborgen in het landingsgestel van een Franse Airbus op de lijn Dakar-Lyon. Hoewel Wadze onderkoeld en in coma uit het vliegtuig werd gehaald, overleefde hij de vlucht. Hij werd door de Franse autoriteiten uitgewezen en teruggestuurd naar Senegal.