Zestien jaar voor schutters café Bacchus

De rechtbank in Dordrecht heeft gisteren twee verdachten van een schietpartij voor muziekcafé Bacchus in Gorinchem veroordeeld tot zestien jaar gevangenisstraf wegens het medeplegen van doodslag.

Een derde verdachte werd veroordeeld tot negen maanden cel wegens openlijke geweldpleging. Bij de schietpartij, op 10 januari van dit jaar, kwamen Froukje Schuitemaker (17) en Marianne Roza (18) om het leven. Een derde meisje raakte gewond.

Bij het uitspreken van het vonnis maakte rechtbankpresident K. Puite duidelijk dat hij in zijn vonnis rekening had gehouden met de grote maatschappelijke verontwaardiging die door de schietpartij was ontstaan. ,,Een ergere vorm van zinloos geweld is welhaast ondenkbaar'', zei Puite. Ruim 25.000 personen liepen een week na de dood van de twee meisjes in een stille protestmars door Gorinchem.

In april van dit jaar had officier H. Olthof twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen alle drie verdachten wegens het medeplegen van moord. De broers Fuat en Zaim en hun zwager Osman Ö. werden in de nacht van 9 op 10 januari na een ruzie uit café Bacchus gezet. Nadat de drie in de coffeeshop van Zaim een pistool hadden opgehaald, vuurde een van de drie twaalf schoten af op de gesloten deur van Bacchus, waarbij twee meisjes achter de deur dodelijk werden getroffen.

In een psychiatrisch rapport van het Utrechtse Pieter Baancentrum wordt Zaim omschreven als egocentrisch, asociaal en paranoïde. Fuat Ö. wordt een vredestichter genoemd, iemand die conflicten liever vermijdt.

In de visie van het OM hebben de drie verdachten de schoten in samenspraak gelost en maakt het niet uit wie precies de trekker heeft overgehaald. De eis van het OM werd ingegeven door onduidelijkheid over een bekentenis die Fuat enkele dagen na de schietpartij tegenover de politie aflegde, maar later weer introk.

Volgens de rechtbank staat evenwel vast dat Fuat de dodelijke schoten heeft gelost en dat Zaim betrokken was bij de beslissing om te schieten.

Zwager Osman werd vrijgesproken van het medeplegen en kreeg negen maanden gevangenis voor openlijke geweldpleging. Hij komt volgende week vrij.

Het openbaar ministerie is ,,redelijk tevreden'' met de veroordeling van Fuat en Zaim Ö. Volgens hoofdofficier van justitie H. Samson is nog niet besloten of het OM in de zaak-Osman in hoger beroep zal gaan.

De advocaten van Fuat en Zaim tekenden direct na de uitspraak hoger beroep aan. Zaims raadsman, A. van der Biezen, denkt dat er een goede kans is dat zijn cliënt uiteindelijk zal worden vrijgesproken. ,,Medeplegen is een juridische constructie waar nog veel onduidelijkheid over bestaat. Maar uit de weinige jurisprudentie blijkt wél dat er sprake moet zijn geweest van een echte planning. Dat blijkt nergens uit dit dossier.''