Verzet tegen arbitrage in zaak Pinochet

De Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón wil ,,zo snel mogelijk'' weten wat waar is van berichten dat Spanje het op een akkoord wil gooien met Chili in de kwestie-Pinochet. In een brief aan de Spaanse regering eist hij openheid van zaken.

Dat meldt het persbureau Europa Press. Chili heeft Spanje vorige week verzocht om het in de kwestie-Pinochet niet tot een rechtszaak te laten komen, maar een internationale arbitrage-commissie te laten beslissen over het lot van de oud-dictator. Arbitrage zou echter de ,,juridische onafhankelijkheid'' van Spanje aantasten, schrijft onderzoeksrechter Garzón deze week in een brief aan de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Abel Matutes.

In dezelfde brief vraagt Garzón of het waar is dat de Spaanse regering officiële documenten van het Openbaar Ministerie, met betrekking tot de zaak-Pinochet, heeft laten sturen aan de Chileense regering. Als dit het geval blijkt, zal worden onderzocht of de Spaanse regering hiermee een overtreding heeft begaan, zo laat Garzón Matutes in de brief weten.

Spanje zou het verzoek tot arbitrage serieus in overweging nemen, zo meldde het Spaanse dagblad El País begin deze week. Door de kwestie-Pinochet zijn de relaties tussen Spanje en Chili sterk bekoeld.

Chili ziet de eventuele berechting van Pinochet in Spanje als aantasting van de Chileense soevereiniteit. De Spaanse regering zou zich op een `nette' manier van de zaak willen ontdoen uit vrees voor diplomatieke of economische consequenties. Spaanse bedrijven hebben belangrijke investeringen lopen in Chili. De socialistische oppositie in Spanje heeft zondag laten weten zich te verzetten tegen arbitrage.

De 83-jarige Pinochet werd vorig jaar oktober op verzoek van onderzoeksrechter Garzón gearresteerd door de Britse politie. Spanje heeft om de uitlevering van de oud-dicator gevraagd, omdat Garzón Pinochet wil berechten voor schendingen van de rechten van de mens die zijn begaan onder diens dictatuur tussen 1973 en 1990. Pinochet heeft de Britse rechter ingeschakeld om zijn uitlevering te voorkomen. Eind september beginnen in Londen de zittingen over deze kwestie.

De druk op de Spaanse regering om het Chileense arbitrage-verzoek te verwerpen, neemt intussen van alle kanten toe. ,,De regering kan niet op haar schreden terugkeren, nu het reeds om de uitlevering van Pinochet heeft gevraagd'', aldus Montserraat Comas, woordvoerder van de Associatie van Rechters voor Democratie.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International veroordeelde gisteren ,,elke poging om de zaak van Augusto Pinochet buiten de rechtszaal af te handelen''. Daarmee zou niet alleen de ,,spot'' worden gedreven met slachtoffers van de dictatuur, maar ook met het internationale recht.

De Internationale Federatie van de Rechten van de Mens drukte de Spaanse premier José María Aznar gisteren op het hart om stand te houden tegen Chileense druk. Volgens de Federatie ontbreken in Chili de `juridische omstandigheden' om Pinochet te berechten. Chili houdt vol dat de oud-dictator in eigen land kan en moet worden berecht.

Minister van Buitenlandse Zaken Matutes zei gisteren tegen El País dat hij de vragen van Garzón op korte termijn zal beantwoorden, maar verklaarde meteen dat de Spaanse regering een ,,absoluut respect'' heeft voor juridische procedures in Spanje. De minister bevestigde dat het Chileense arbitrage-voorstel wordt onderzocht, maar dat dit niet betekent dat de Spaanse regering al een besluit heeft genomen. (AFP, AP)