Tegenslag voor SocGen in bankgevecht

De Franse bank Société Générale (SocGen) heeft een tegenslag geïncasseerd in de Franse bankenstrijd. De toezichthouder van de Franse beurs schortte gisteren een transactie op van de Britse verzekeraar CGU. Die had zijn belang in SocGen verhoogd van 3 tot 7 procent.

De Britse verzekeraar GCU steunt de poging van SocGen om te fuseren met Paribas. Een andere Franse bank, Banque Nationale de Paris (BNP), wil die fusie voorkomen en heeft een vijandig bod uitgebracht op zowel SocGen als Paribas. Voor SocGen zou een een uitbreiding van het belang van CGU tot 7 procent dan ook gunstig zijn geweest in de strijd tegen BNP. Een woordvoerder van CGU onderstreepte gisteren overigens dat het bedrijf zijn aandeel in SocGen niet aan BNP zal verkopen.

BNP wil zowel SocGen als Paribas overnemen om zo een van de grootste banken van Europa te vormen. Zowel het vriendschappelijke overnamebod van SocGen op Paribas als het vijandige bod van BNP op hen beide sluit aanstaande vrijdag. Beide partijen hebben intussen al de overwinning geclaimd, kennelijk in een poging twijfelende aandeelhouders in hun kamp te krijgen.

De Franse toezichthoudende beurscommissie zei gisteren dat de uitbreiding van het bezit van CGU in SocGen niet kon worden goedgekeurd, omdat zij in strijd is met de Franse wet inzake overnames. Deze wet ,,verbiedt tijdens een periode waarin biedingen worden uitgebracht alle transacties buiten een gereguleerde markt''.

De uitspraak van de beurscommissie kan volgens de krant Financial Times twijfelende aandeelhouders beïnvloeden. Er is geen directe invloed op de overnamestrijd, omdat de aandelen in SocGen die CGU had bijgekocht worden `bevroren' en niet aan BNP kunnen worden aangeboden. CGU heeft toegegeven dat haar recente aankopen van aandelen SocGen buiten de markt hebben plaatsgevonden.

SocGen behaalde gisteren ook een kleine overwinning. Het Parijse hof draaide een besluit van een handelstribunaal terug, die SocGen had bevolen onmiddellijk te stoppen met een advertentiecampagne die ,,denigrerend'' was voor BNP.