Tafeltennissers kampioen excuseren

Pas na het Salomonsoordeel van de arbitragecommissie van de Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) mocht Diana Bakker alsnog deelnemen aan de wereldkampioenschappen in Eindhoven. Hoewel de commissie het beleid van bondscoach Peter Engel niet openlijk wenste te veroordelen, repte voorzitter Sackers van ,,psychische overmacht'', omdat Bakker een reeds geplande vakantie niet wenste te bekorten voor een trainingsstage op Papendal. Gisteren kon de 24-jarige Groningse haar optreden op een WK echter geen moment rechtvaardigen. Al gold dat voor een groot deel van de Nederlandse equipe.

In het snikhete sportcentrum in Eindhoven wekte Bakker nauwelijks de indruk het ongelijk te willen bewijzen van de bondscoach en het NTTB-bestuur, die haar aanvankelijk buiten de ploeg hadden gelaten. De Zweedse Marie Svensson gebruikte voor haar ouverture slechts drie games (21-16, 21-9 en 21-15) in een partij die nooit tot leven kwam. Vooral bestuurslid Carel Deken zal zich hebben afgevraagd of daar nu al die commotie voor nodig is geweest. De 54-jarige Amsterdammer trok zijn consequenties uit de pijnlijke nederlaag van de NTTB achter de conferentietafel en legde zijn portefeuille topsport neer.

Nu zullen slechts weinig tafeltennissers een traan laten om het vertrek van Deken, die bij de NTTB vooral opviel door prachtig piano te spelen op feesten en partijen. De oud-international snelde sinds zijn aantreden in 1993 van blunder naar blunder met als groteske hoogtepunten de aanstelling van de Joegoslavische trainer Zoran Gajic, die reeds na zes weken als ,,een drol in feestverpakking'' (citaat Jan Vlieg) werd afgevoerd en de al even pijnlijke rechtszaak van het duo Vriesekoop/Hooman tegen de bond voor de EK in 1994. Met duivels plezier zal oud-bondscoach Vlieg zijn pupil Bakker dan ook hebben verdedigd voor de arbitragecommissie tegenover Deken, die hem zes jaar geleden buiten de deur had gezet.

De Duitse bondscoach Engel zal de geruisloze aftocht van Bakker niet hebben betreurd, al had zelfs een week eenzame straftraining na het besluit van de arbitragecommissie geen effect gesorteerd. Maar na de afgang van Gerdie Keen zal het NOC*NSF zich toch afvragen waarom de NTTB een financiële injectie van ongeveer 80.000 gulden heeft gevraagd én gekregen voor de olympische missie van de 29-jarige Randwijkse. Het is binnen de pingpongwereld algemeen bekend dat Keen niet tegen verdedigsters kan spelen. Maar als de nummer twee van Nederland ook al gaat verliezen van speelsters met een bijna identiek speltype moet ze zich afvragen wat ze eigenlijk te zoeken heeft op de Spelen van Sydney.

In een tactisch steekspel met Ruta Garkauskaite nam Keen in drie games (21-17, 21-19 en 21-18) te vaak verkeerde beslissingen. Uiteraard herinnerde haar privé-coach Frits Kantebeen maar al te graag aan de nederlaag van Vriesekoop op de Spelen van Atlanta, die al even kansloos was tegen de kleine Litouwse. In het zoeken van excuses hebben de Nederlandse tafeltennissers al vele wereldtitels veroverd. Kantebeen raakte ongetwijfeld gefrustreerd door de wetenschap dat ook zijn andere beschermelinge, Floor Tebbe, slechts een figurantenrol speelde op de WK, al verloor zij dan van een gerenommeerde Chinese.

Maar alleen Melissa Muller onttrok zich met een puntgave 3-0 zege op de Slowaakse Poliackova aan de malaise – alle dubbels bij de vrouwen zijn op het WK ook al uitgeschakeld – en zij heeft Kantebeen vorig jaar demonstratief de rug toegekeerd. In het eilandenrijk van de NTTB met zijn talrijke BV'tjes zijn de spelers al jarenlang aan de macht en het gezag van bondscoach Engel wordt nog verder ondermijnd in de wetenschap dat hij geen nieuwe talenten heeft weten voort te brengen. Het Jong Oranje-plan mislukte vorig jaar in feite al bij zijn geboorte en de coaches Anne Vlieg en Hans Lingen mogen het nu onder leiding van Achim Sialino bij de jongste jeugd gaan proberen.

Met een cynisch glimlachje constateerde Lingen dat de NTTB met het binnenhalen van diverse, grote evenementen ,,wereldkampioen organiseren'' dreigt te worden. Maar het sportieve verval sinds het afscheid van Vriesekoop en Hooman begint schrijnende vormen aan te nemen. ,,De meeste spelers van Jong Oranje hadden geen besef van topsport'', ondervond Lingen bij een heilloze missie. ,,Het plan was te vrijblijvend, de bond was simpelweg niet dwingend genoeg. Toch vindt zelfs een topcoach als Milan Stencel dat op de structuur van de NTTB weinig valt aan te merken. Maar het ontbreekt de meeste spelers aan de juiste mentaliteit en ze hebben verkeerde technieken aangeleerd, omdat bij de verenigingen niet goed gewerkt wordt.''

Door het chronische gebrek aan geld zijn talenten als Kalun Yu – al werd de jonge Chinese Nederlander op het WK tijdens de kwalificaties vernederd door een onbekende Egyptenaar – bovendien aangewezen op hulp van buitenaf. ,,De bond is een koekoek die zijn eieren in andermans nest legt'', zegt Lingen. ,,Ik heb het bestuur dan ook gewaarschuwd. Vijfentwintig jaar geleden was ik de Kalun Yu van Nederland. Maar ik wil niet dat hij later net zo eindigt als ik, in de rol van parttime-coach. Dat zou wel heel droevig zijn.''

    • Robèrt Misset