Studie naar fusie Statoil met SDFI

De Noorse regering overweegt een gedeeltelijke privatisering van de staatsoliemaatschappij Statoil en vervolgens een fusie tussen Statoil en het bureau voor de financiële staatsbelangen SDFI.

Deze constructie is één van de mogelijkheden om de financiële belangen van de staat veilig te stellen en de Noorse energiesector te verstevigen in de internationale concurrentiestrijd, zo bevestigde Sissel Edwadsen, hoofd Voorlichting van het ministerie van Informatie in Oslo vanochtend.

In de Britse krant Financial Times zegt directeur-generaal Tore Sandvold van het ministerie van Olie vandaag dat de gezamenlijke waarde van Statoil en SDFI meer dan 50 miljard dollar (103,5 miljard gulden) beloopt. Als de privatisering doorgaat, betreft het de grootste beursgang die ooit in Scandinavië is gerealiseerd. In olie- en aardgasreserves zou Statoil-SDFI de vierde plaats krijgen op de ranglijst van grootste oliemaatschappijen, na Exxon-Mobil, BPAmoco-Arco en de Koninklijke/ Shell Groep.

Statoil en SDFI (dat het leeuwendeel van de Noorse gasreserves beheert) hebben samen 17 miljard vaten olie-equivalent in ondergrondse olievelden en gasbellen. Dat is tweemaal zoveel als het Frans-Belgische TotalFina en het Franse Elf Aquitaine die in een overnamestrijd zijn gewikkeld, samen beheren.

Mevrouw Edwadsen benadrukt dat de fusie één van de mogelijkheden is die het ministerie van Olie nu samen met adviesbureaus onderzoekt. ,,We zitten nog maar aan het begin van een proces van mogelijke veranderingen. In het najaar zal de regering een Witboek aan de Storting (parlement, red.) presenteren en we hopen volgend voorjaar tot beslissingen te komen.''

Noorwegen wil ,,een zo sterk mogelijke positie blijven innemen'' in de internationale energiesector, zegt Edwadsen, ,,nu overal om ons heen grote fusies in de oliesector ontstaan. We werken nu 15 jaar met het systeem van staatsbedrijven en het is tijd voor een heroverweging. Statoil heeft de laatste jaren al veel internationale activiteiten ontplooid. Het doel van de regering is om ook op lange termijn de hoogst mogelijke waarde en de hoogste staatsinkomsten uit deze sector te blijven genereren.''