Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. De laatste ontwikkelingen in Suriname en een gesprek met de in New York wonende boeddhistische sekteleider Li Hongzhi van de Falun Gong. China wil dat Amerika hem uitlevert. Ned.2, 18.15-18.43u.

Netwerk. Reportage over het verschijnsel zonsverduistering en wat amateur-astronomen beweegt voor de tiende keer naar een verduistering te kijken. Ook aandacht voor de onrust in het Indonesische Atjeh. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Aandacht voor de te verwachten benoeming van de Britse minister van Defensie George Robertson tot secretaris-generaal van de NAVO en het verloop van de stakingsacties in Suriname. Ned.3, 22.31-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Kaap de Goede Hoop. Herhalingen van de uitzendingen over hoe een homoseksuele politieman zich in het korps staande houdt, jongerenvrijwilligerswerk en prostaataandoeningen. Ned.3, 21.29-22.00u.

20 Tage im 20. Jahrhundert. In een situatie waarin de wereldmacht van de Sovjet-Unie heen en weer schommelt tussen grootheidswaan en ondergang, beklimt de 54-jarige Michail Gorbatsjov op 11 maart 1985 de hoogste sport op de ladder van de macht. ARD, 21.45-22.30u.

Maar ik ben Ann. Portret van Vlaamse zangeres Ann Christy die vijftien jaar geleden op 38-jarige leeftijd aan kanker overleed. Via getuigenissen van familieleden, intimi en collega's wordt het portret geschetst van een vrouw die tijdens haar leven een aparte plaats in de Vlaamse showwereld innam. Canvas, 23.30-0.25u.

PRAATPROGRAMMA

De kern van de zaak. Discussie met deskundigen en slachtoffers over de stelling dat als mensen een misdrijf zien, zij wettelijk verplicht moeten worden in te grijpen. Ned.1, 22.50-23.35u.

DRAMA

Screenplay Interviews: Kind gekidnapped. Eerste aflevering van een serie hypothetische interviews begint met een gesprek met een vrouw die zoekt naar haar ontvoerde zoon. Tijdens het gesprek vinden allerlei verrassingen plaats die tot een spannende ontknoping leiden. Met Mike Hayes als interviewer Bob, Helena Little als Miss Wyn, Lies Visschedijk, Richard Messina. Ned.3, 20.35-21.04u.

MUZIEK

2 meter sessies. Compilatie van eerdere uitzendingen met opnamen van o.a. Shawn Mullins, Red Snapper, Kent, Drugstore, Kula Shaker en Zita Swoon. Ned.3, 22.55-23.35u.

The art of piano. Zie TV-vooraf. Ned.1, 23.35-0.30u.

FILM

Fire Hawk (Cirio H. Santiago, 1992, VS). Een groep Amerikaanse soldaten overleeft tijdens de Vietnamoorlog een helikopterongeluk en probeert uit handen te blijven van de Vietcong. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Reform School Girl (Jonathan Kaplan, 1994, VS). Derde in reeks remakes van jaren zestig tienerfilms die destijds door Roger Cormans American International Pictures werden geproduceerd. Tienermeisje wordt om een autodiefstal die haar vriendje heeft gepleegd naar een tuchtschool gestuurd. Met alle cliché's van het genre: lesbische bewaarsters en gevangenisgangs maken haar het leven zuur. Veronica, 20.30-22.00u., met reclame.

Panther (Mario van Peebles, 1995, VS). Historische juistheid was niet het hoofddoel van vader Melvin en zoon Mario van Peebles bij hun saga over de opkomst en de ondergang van de Amerikaanse Black Panther-beweging. Er mocht geen twijfel bestaan over het feit dat alle zwarten goed en alle witten fout waren. Zelfs ex-Panther (en mede-oprichter van de militante beweging) Bobby Seale ging dat te ver. Canvas, 21.25-23.30u.

Marnie (Alfred Hitchcock, 1964, VS). Zie Film-vooraf. VRT, 21.30-23.33u.

Renegades (Jack Sholder, 1989, VS). Vlotte actiefilm waarin undercover agent Kiefer Sutherland en Lakota-indiaan Lou Diamond Phillips jacht maken op boeven die het op indiaanse heiligdommen hebben voorzien. Veronica, 22.00-23.55u., met reclame

Sliver (Philip Noyce, 1993, VS). Sharon Stone was helemaal hot na Basic Instinct en in Sliver (naar een boek van Ira Levin) laat ze zich weer van alle kanten bekijken: in het luxe appartement waar ze woont biedt een gesloten videobewakingssysteem volop ruimte aan voyeurs. BBC1, 23.20-1.00u.

The Glory Guys (Arnold Laven, 1965, VS). Western naar een scenario van Sam Peckinpah over nietsontziende commandant die het leven van zijn manschappen in de waagschaal stelt als het zijn lijstje overwinningen maar goed doet. ARD, 0.55-2.45u., nagesynchroniseerd.

Under the Volcano (John Huston, 1984, VS). Tientallen jaren soebatten duurde het voordat John Huston toestemming kreeg om in Mexico Malcolm Lowry's onverfilmbaar geachte roman te verfilmen. Met Albert Finney als magnifieke alcoholistische consul en Jacqueline Bisset als zure, verlaten maar loyale echtgenote. ZDF, 1.30-3.15u., nagesynchroniseerd.

Skin Game (Paul Bogart, 1971, VS). Westernkomedie stelt op een aardige en ernstige manier rassenvooroordelen aan de orde in portret van blanke en zwarte cowboy die doen alsof ze meester en slaaf zijn. BBC1, 1.40-3.20u.

Die Braut mit den schönsten Augen (Jan Schmidt, 1975, Tsjecho-Slowakije). Sprookjesfilm waarin jongen eindelijk zijn droommeisje vindt, het is alleen dat ze 23 uur per etmaal geen meisje is. Morgen, ARD, 10.10-11.30u., nagesynchroniseerd.

. The Last Emperor (Bernardo Bertolucci, 1987, It./GB/China). Met Oscars overladen epos over Pu Yi, de laatste keizer van de Chinese Ching-dynastie. Bertolucci volgde in de lijn van zijn Novecento Pu Yi van kleuter tot landarbeider in de Chinese Volksrepubliek. Kleurrijke locatie-opnames in de `Verboden Stad' kunnen de lange zit van de film niet verbloemen. Morgen, RTL4. 12.05-15.10u., met reclame.