Schoolboeken voor Tweede Fase te laat

Een nog onbekend aantal leerlingen moet het nieuwe schooljaar in zonder boeken voor een of meer vakken. De uitgevers kunnen nog niet alle boeken leveren voor de Tweede Fase, de vernieuwde hoogste klassen in het voortgezet onderwijs.

Over de omvang van het probleem kon de Groep Educatieve Uitgeverijen gisteren niets zeggen. Het is de bedoeling dat de scholen in september met de nieuwe boeken aan de slag gaan.

Veel scholen besloten de start van de Tweede Fase, ook wel het studiehuis genoemd, vorig jaar uit te stellen, mede omdat de uitgeverijen nog niet in staat waren tijdig het nieuwe lesmateriaal te leveren, maar nu is er geen uitstel meer mogelijk.

Deel van het probleem is volgens de uitgeverijen dat de scholen laat hebben besloten welke boeken zij willen gebruiken. Daardoor blijken de uitgeverijen verrast.

Vorig jaren begonnen duizenden scholieren het studiejaar zonder boeken voor een of meer vakken. Om problemen te voorkomen stuurden de uitgeverijen toen een startpakket of een set kopieën van de boeken naar de gedupeerde scholen. (ANP)