Schilderswijk wil `Victory' Mondriaan

Een van de bekendste Nederlandse schilderijen, de Victory Boogie Woogie, komt wellicht naar de Schilderswijk in Den Haag. Tenminste, als het aan de organisatoren van het multiculturele festival Ha-Schi-Ba ligt. In 2001 moet het werk van Piet Mondriaan te zien zijn tijdens dit jaarlijkse evenement.

De organisatie werkt aan een plan om alle risico's voor het doek uit te sluiten en te zorgen voor een stabiele klimatologische situatie. Daarvoor wordt gezocht naar een verzekeringsmaatschappij die het project wil steunen. Er volgt nog overleg tussen de betrokken partijen: de Nederlandse overheid (eigenaar), het Gemeentemuseum in Den Haag (beheerder) en de organisatie.

Eerder dit jaar verhief staatssecretaris van Cultuur Van der Ploeg de `grotere toegankelijkheid van kunst' tot hoofdpunt van zijn beleid. Van der Ploeg vindt onder meer dat musea zich meer moeten richten op culturele minderheden en noemde als een van de mogelijkheden het openen van dependances in de oude wijken van de grote steden, waar de bevolking grotendeels bestaat uit culturele minderheden.

G. de Rook van het Gemeentemuseum zegt dat de mogelijkheid om het doek in de wijk te exposeren serieus wordt overwogen. ,,Het is in ieder geval een edel streven. Maar het beheer van het werk is aan ons uitbesteed op voorwaarde dat het permanent in het museum hangt.'' Desondanks wil het museum toch proberen de Victory tijdelijk uit te lenen. Het werk van Mondriaan kon vorig jaar worden gekocht met hulp van De Nederlandsche Bank. De aankoop veroorzaakte veel discussie in de Tweede Kamer.

De organisatie van Ha-Schi-Ba vindt dat de Victory Boogie Woogie grote overeenkomsten vertoont met de Schilderswijk, waar 65 culturen samenleven. Samen met het Gemeentemuseum is zij een kunstproject begonnen met het thema Victory Schilderswijk!. Tijdens de komende drie festivaledities wordt de wijk door de bewoners uitgedost in de kleuren van het schilderij. Dit jaar, op 22 augustus, tijdens het eerste lustrum van Ha-Schi-Ba, staat het festival al een beetje in het teken van de Victory Boogie Woogie. De organisatie probeert een rechtstreekse internetverbinding met het museum te realiseren. Ook krijgen verscheidene straten slingers in de kleuren van het schilderij. (ANP)