Parlement Suriname heeft geen geld meer

De Nationale Assemblee van Suriname kampt met groot geldgebrek nu minister van Financiën Gobardhan de geldkraan heeft dichtgedraaid.

Volgens parlementsvoorzitter Djwalapersad is er geen geld meer voor kantoorbenodigdheden en, papier, benzine voor dienstauto's en de defecte airconditioning. Djwalapersad meent dat het niet kan zijn dat het parlement een regering moet controleren waar het financieel van afhankelijk is.

Gobardhan, als minister verantwoordelijk voor de inflatie van de Surinaamse munt, is in een vete verwikkeld met Djwalapersad. Beiden zijn lid van de BVD, een verbond van steenrijke hindostanen die zich losmaakte uit de hindostaanse VHP en overliep naar Wijdenbosch. Sindsdien strijdt men onderling om macht en geld. De parlementariërs van de BVD liepen onder leiding van Djwalapersad onlangs weer over naar de oppositie.

Vandaag zal moeten blijken in hoeverre de aangekondigde massale acties tegen de regering aanslaan. Fred Derby, een van de leiders van de stakingen en straatprotesten tegen de regering-Wijdenbosch, zei gisteren dat de strijd in Suriname wordt ,,geglobaliseerd''. Hij riep de 22 miljoen metaalarbeiders die wereldwijd vierkant achter Suriname zouden staan op om niet alleen morele, maar ook financiële steun te sturen.

Of het tot massale straatprotesten komt, kan vandaag al blijken. De regering meent dat er voor betogingen een vergunning moet worden aangevraagd, de actieleiders weigeren dat. De houding van de politie is onduidelijk. Hoewel de politiebonden hebben toegezegd de acties te steunen, wilde inspecteur John Telgt van de politiebond SPB gisteren geen uitsluitsel geven over de vraag of betogingen zonder vergunning worden getolereerd.

Op luchthaven Zanderij was het gisteren zeer druk. Wie vracht wilde klaren, kreeg gisteren een laatste kans. De douane en de brandweer houden vandaag een algemene ledenvergadering.