Oppositie Afghanistan moet wijken

Als gevolg van hevige gevechten tussen Talibaan-milities en de oppositie onder leiding van Ahmad Shah Masood zijn in het noordoosten van Afghanistan honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen.

Door het grote zomeroffensief van de Talibaan, dat vorige week begon, is het leger van Masood teruggedreven in de Panjshir Vallei ten noorden van de hoofdstad Kabul. Volgens de islamitische strijders van de Talibaan, die ongeveer negentig procent van het grondgebied van Afghanistan controleren, hebben de milities de afgelopen week twee strategische plaatsen en een vliegveld op Masood veroverd. Bij de strijd zouden meer dan vierhonderd doden zijn gevallen, onder wie 280 burgers.

Een woordvoerder van Masood riep de internationale gemeenschap gisteren op noodhulp te bieden aan een kwart miljoen vluchtelingen die op zoek zouden zijn naar een veilige plek in de Panjshir Vallei. Die vallei, de geboortestreek van Masood, was al tijdens de Sovjet-bezetting van Afghanistan, in de jaren tachtig, in zijn handen.

De meeste vluchtelingen zijn, net als Masood zelf, etnische Tadzjieken die een slachting vrezen als zij in handen vallen van de Talibaan-milities, die voor het merendeel behoren tot de Pathaanse meerderheid in Afghanistan. Bij eerdere veroveringen door de Talibaan zijn de laatste drie jaar volgens mensenrechtenorganisaties duizenden burgers vermoord. Vorige week waarschuwde Amnesty International al dat opnieuw duizenden mensen gevaar lopen nu de Talibaan proberen Masoods troepen uit Afghanistan te verdrijven.

Door de val van de provincie Parwan, ten noorden van Kabul, kunnen de troepen van Masood geen raket-aanvallen meer uitvoeren op de hoofdstad, zoals de afgelopen drie jaar met grote regelmaat is gebeurd. In Kabul kwamen volgens de berichten de afgelopen dagen ook duizenden mensen uit het oorlogsgebied aan. Sommigen hadden volgens waarnemers in Afghanistan meer dan 80 kilometer gelopen. Ook de Talibaan, die de hoofdstad Kabul controleren, riepen de internationale gemeenschap op om hulp te bieden in de vorm van voedsel en medicijnen.

In Kabul, dat in twintig jaar oorlog en burgeroorlog grotendeels is verwoest, leven honderdduizenden vluchtelingen, velen tussen de puinhopen van beschoten gebouwen.

De Talibaan, een beweging van streng-islamitische studenten, begonnen vijf jaar geleden aan een opmars in Afghanistan en willen de meest pure islamitische staat ter wereld te stichten. Alleen Pakistan, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten erkennen de Talibaan als wettige Afghaanse regering. In veel landen, waaronder islamitische staten als Iran, bestaat ernstige kritiek op het `middeleeuwse' regime van de Talibaan. In Afghanistan mogen vrouwen niet meer werken of zonder begeleiding van hun man of een broer de straat op. Meisjes mogen niet naar school. Mannen moeten hun baard laten groeien tot een vastgestelde minimum-lengte. Televisie en muziek zijn verboden.

De VN oefenen druk uit op de Talibaan om met de oppositie te praten over een regering waarin de verschillende bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd. Vorige maand liep een nieuwe poging van de VN om de strijdende partijen tot vredesonderhandelingen te brengen, vast.

    • Rob Schoof