Kunstprijzen voor Ron Ford en Ton Lutgerink

Ron Ford krijgt de Matthijs Vermeulenprijs, een van de achttien Amsterdamse kunstprijzen van 15.000 gulden. De Matthijs Vermeulenprijs wordt jaarlijks toegekend in de categorie muziek. Ron Ford krijgt hem voor zijn compositie Salome Fast. Volgens de jury is het bekroonde muziekstuk, gebaseerd op het bijbelse Salomé-verhaal, vooral een ,,heel oorspronkelijke en bezielde partituur.'' Zij noemt de compositie ,,een van de hoogtepunten van de Nederlandse muziek uit de jaren negentig.''

De tweejaarlijkse Sonia Gaskellprijs voor choreografie gaat naar Ton Lutgerink, voor zijn productie Privé-story uit 1997, waarin hij beweging, dans, performance, tekst, muziek en beeldende kunst combineert. ,,Langzaam maar zeker krijgt de toeschouwer vat op deze voorstelling en komt er ruimte om te genieten van de dubbele lagen en interne tegenstellingen in Privé-story'', aldus de jury. De Amsterdamse kunstprijzen worden op 5 november uitgereikt door burgemeester Patijn. (ANP)