Koningin moeder 99 jaar

In deze eeuw van verandering, waarin Groot-Brittannië in twee wereldoorlogen vocht, zijn koloniën verloor en zijn positie als machtigste land van de wereld moest afstaan aan de Verenigde Staten, is er voor de Britten één constante geweest. De Koningin Moeder. Vandaag wordt lady Elizabeth, moeder van koningin Elizabeth II, 99 jaar en dat wordt door de door de landen van het Britse Gemenebest gevierd met een postzegelserie getiteld `De eeuw van de Koningin Moeder'. De postzegels, die later deze maand uitkomen, zijn ontworpen door de internationaal vermaarde postzegelontwerper Derek Miller en verhalen over gebeurtenissen van nationaal en dus koninklijk belang. Zoals het behalen van de wereldbeker door Engeland in 1966 en de vlucht van de vrouwelijke piloot Amy Johnson naar Australië in 1930. De Koningin Moeder is zelf nooit staatshoofd geweest. Haar man volgde in 1937 als George VI koning Edward VIII op, die na minder dan een jaar koningschap afstand van de troon moest doen omdat hij wilde trouwen met de Amerikaanse Wallis Simpson, een gescheiden vrouw. In 1953 werd koning George opgevolgd door dochter Elizabeth II, die nog steeds regeert. De Koningin Moeder is onder de bevolking veruit het meest populaire lid van de Koninklijke Familie. Haar gewoonte elke dag enkele glaasjes gin te drinken doet aan haar imago geen afbreuk. Haar besluit om tijdens de Tweede Wereldoorlog ondanks de bombardementen op Londen toch in de hoofdstad te blijven wonen, is met name door de oudere Britten nooit vergeten. Lady Elizabeth heeft vorige week al de felicitaties en bloemen in ontvangst genomen tijdens de bloemenshow in Sandringham, waar ze tot nu toe elk jaar haar verjaardag heeft gevierd. (Foto AP)