Koersval Sphinx na EU-onderzoek

Een forse koersval van Sphinx betekende vanochtend een uitzondering op een voor de rest vooral tamme beurs. De Europese Commissie gaat een onderzoek doen naar de overname van het sanitairbedrijf door het Finse Sanitec.

Een onzekere markt en dunne omzetten zorgden ervoor dat de aandelen op het Damrak verder nauwelijks van hun plaats kwamen. De AEX-index noteerde rond het middaguur een winstje van 1,22 punten op 541,15. Belangrijkste oorzaak van de rust is het wachten op nieuwe Amerikaanse werkloosheidscijfers, die vrijdag uitkomen. Vallen die tegen, dan rekenen handelaren erop dat topman Greenspan van het Amerikaanse stelsel van centrale banken eind deze maand een renteverhoging afkondigt.

In afwachting van de Amerikaanse cijfers blijven de beleggers in geheel Europa aan de zijlijn. In Amsterdam was het zo rustig ,,dat je blij mocht zijn als je een ordertje kreeg'', aldus een handelaar vanochtend tegenover het ANP.

Nieuwkomer SBS deelde vanochtend in de malaise. Het mediabedrijf, dat reeds op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq stond genoteerd, beleefde vanochtend in Amsterdam zijn eerste handelsuren. De omzet was met ruim 9000 aandelen in dubbeltelling mager en na een opening van 30,50 euro won het aandeel een eurodubbeltje.

Zwaar onderuit ging Sphinx. De Europese Commissie maakte vanochtend bekend een diepgaand onderzoek te gaan doen naar de overname van de sanitairproducent door het Finse Sanitec. De koers van Sphinx verloor bijna 10 procent op 11,50 euro.

Van de hoofdfondsen boekte Unilever verhoudingsgewijs (2,8 procent) de grootste winst. Het was- en voedingsmiddelenconcern presenteert vrijdag halfjaarcijfers. Beleggers vertrouwen erop dat het bedrijf geen tegenvallers naar buiten zal brengen en beloonden het fonds met 1,85 euro op 68,40 euro.