KLASSIEKER

De serie Hawaii Five-0 liep in 1980 op zijn eind, maar CBS wilde niet af van Hawaii. Zon, zee, palmen, surfplanken en bikini's; geen beter decor denkbaar voor een luchtige misdaadserie. Dus werd de toen nog onbekende acteur Tom Selleck ingehuurd als detective Thomas Magnum. Deze gewezen navy seal woont op het landhuis van de mysterieuze Robin Masters (stem: Orson Welles) en rijdt in diens rode Ferrari. Zijn tegenspeler is de Engelse butler Higgins, hand- en spandiensten leveren de kleine ritselaar Rick en helikopterpiloot TC. Een aflevering bevat meestal een moord en vaak een romance. De formule sloeg enorm aan. Magnum PI haalde acht seizoenen en CBS schrapte de serie pas toen Tom Selleck het onwijze besluit nam een filmcarrière na te jagen. Die liep dood in 1992, waarna Selleck zich jarenlang aan zijn pasgeboren dochtertje wijdde. In 1997 maakte hij een bescheiden come-back in de tv-serie Friends en een eigen sitcom, The Closer. Meer opzien baarde zijn bijrol als homoseksuele riooljournalist in de film In and Out. De hoofrol was weggelegd voor een tongzoen van 40 seconden met Kevin Kline.

Twijfels over zijn seksuele geaardheid achtervolgen Selleck. In 1991 spande hij een kort geding aan tegen roddelblad The Globe, die schreef dat hij homo was. Selleck won. Vreemd is de gedachte echter niet, want Magnum PI biedt nogal wat homo-erotiek. Wij denken aan Magnums hotpants, zijn hoogpolige borstkas, zijn volle snor. In een aflevering deze week zien we de detective als een ware pin-up minutenlang onder de douche terwijl hij zichzelf in de stoomwolken inzeept. Dan bederft zijn nieuwste vriendin de pret.

Het succes van Magnum PI is deels het resultaat van de uitstraling van Selleck. De formule is helder: geld, glamour, romantiek, humor en een beetje misdaad. Maar de serie moet het vooral hebben van goede scenario's en een ideale casting. Alles draait om de strijd tussen Magnum, aards, boerenslim en all-American, en Higgins, een betweterige, obstinate en overbeschaafde butler. De losse loverboy wint het in de regel van de anaal gefixeerde Engelsman, die vaak in gênante situaties belandt. Maar soms vindt Higgins het geluk. En dan is het publiek vertederd.

(Foto's Kippa, tekst Coen van Zwol)

Magnum PI, werkdagen rond 16.00 uur bij Veronica.