Jorritsma gaat naar Indonesië

Minister Jorritsma (Economische Zaken) gaat volgende maand naar Indonesië. Ze is daarmee de eerste Nederlandse minister die Jakarta bezoekt sinds president Habibie daar de macht overnam van Soeharto.

Gisteren beklaagde Habibie zich nog over de geringe belangstelling vanuit Den Haag in een interview met het NOS-journaal. ,,Het schijnt dat Nederland Indonesië niet belangrijk vindt'', aldus Habibi, die niet de indruk wekte dat hij daaronder gebukt gaat. ,,Ik kan toch niemand dwingen.'' Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten ,,dat het waar is dat er enige tijd geen bezoeken van Nederlandse bewindslieden aan Indonesië zijn geweest. Maar Nederland heeft op allerlei andere manieren te kennen gegeven hoeveel waarde wij hechten aan de relatie met Jakarta.'' Zo heeft Den Haag volgens het ministerie een actieve rol gespeeld bij de schuldenproblematiek van Indonesië.

Het aangekondigde bezoek van Jorritsma is geen reactie op de klacht, verzekert een woordvoerder van Economische Zaken. ,,Het bezoek was al enige tijd in voorbereiding. Het is een samenloop van omstandigheden.''

Jorritsma bezoekt Indonesië van 27 tot en met 30 september. De minister zal gesprekken voeren met huidige en toekomstige Indonesische bewindspersonen, politieke leiders en vertegenwoordigers van het Nederlandse bedrijfsleven in Indonesië, aldus Economische Zaken.

Namen kan het departement in dit stadium nog niet noemen. Evenmin staat volgens een woordvoerder vast of Habibie zelf of zijn grote tegenstandster Megawati Soekarnoputri tot de gesprekspartners behoort.

Jorritsma wordt volgende maand niet vergezeld door een delegatie van Nederlandse zakenlieden. De eerstvolgende handelsmissie gaat pas in het voorjaar van 2000 naar Jakarta. (ANP)