Internationale beurzen

LONDEN

De bescheiden winst van Wall Street gisteren inspireerde de Britse effectenhandel vandaag enigszins. De toonaangevende FT100-index stond tegen het middaguur met een winst van 9,6 punten (0,15 procent) op 6260,2. De stijgende fondsen werden aangevoerd door BP Amoco, dat 1,7 procent won en zwaar in de index meetelt. Bankconcern HSBC, dat deze week goede reusltaten publiceerde, bleef gevraagd en won vandaag 3,7 procent. Collega Standard Chartered behoorde met een koersval van 3,7 procent juist tot de verliezers.

FRANKFURT

n lijn met de meeste beurzen in Europa ging ook Frankfurt licht omhoog. Tegen lunchtijd stond de DAX-index met een winstje van 8,27 punten (0,2 procent) op 5115,95. Na een koopadvies van Goldman Sachs mocht het aandeel Deutsche Bank bijna 3 procent bijschrijven. Nutsbedrijf Viag verloor ruim 2 procent na een winstdaling in het eerste halfjaar.

PARIJS

De aandelen in Parijs konden vanochtend nauwelijks richting vinden, nerveus als men is over een mogelijke Amerikaanse renteverhoging. De CAC40-index stond tegen het middaguur met een verlies van 15,28 punten (0,35 procent) op 4339,47.

TOKIO

Zorgen over de koers van de yen hebben de effectenbeurs in Tokio opnieuw naar beneden gedrukt. De Nikkei-index sloot vanochtend 284,55 punten (1,58 procent) lager op 17.685,38 punten. Gisteren leek enig herstel mogelijk doordat sprake zou zijn van interventies van centrale bankiers om de yen niet te duur te laten worden. Dat verhaal werd gevoed door de bekendmaking van de Japanse minister van Financiën Kiichi Miyazawa dat hij contact had gehad met zijn Amerikaanse collega Lawrence Summers. Maar vandaag kwam de yen nauwelijks van zijn plaats.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft gisteren niet kunnen imponeren, ook al boekte de Dow Jones-index winst. De graadmeter ging met 31,35 punten (0,3 procent) omhoog tot 10.677,31. Niettemin kende de beurs meer aandelen die in koers daalden dan stegen. De handel verliep warrig, met nu eens winst en dan weer verlies. Volgens een handelaar was dat de afspiegeling van de nervositeit die op het ogenblik onder de beleggers heerst. Er is geen zekerheid of de rente in de Verenigde Staten op korte termijn stijgt of stabiel blijft. Morgen en overmorgen komen in de VS macro-economische cijfers vrij die meer duiding kunnen geven.