Inschrijving luchthaven Berlijn moet over

De procedure voor de aanbesteding van de aanleg van een nieuwe luchthaven bij Berlijn moet worden overgedaan. Het Brandenburgse gerechtshof heeft hier gisteren toe besloten nadat het klachten van een groep bedrijven, die vergeefs had meegedongen naar de opdracht, gerechtvaardigd had geacht.

Vorig jaar september ging de opdracht naar een consortium rondom de Duitse bouwgigant Hochtief, voor 48 procent eigenaar van de Nederlandse bouwer Ballast Nedam. Andere deelnemers zijn de luchthaven Frankfurt, een onderdeel van het Zweeds-Zwitserse concern ABB en Bankgesellschaft Berlin. De laatst afgevallen kandidaat, een groep bedrijven genaamd IVG, protesteerde tegen de toewijzing omdat de procedures niet goed waren gevolgd. De rechter gaf dat consortium gelijk. De waarde van de opdracht wordt geraamd op 6 miljard mark (6,7 miljard gulden). (DPA, ANP)