Huisdieren weer welkom bij Britten

Voor huisdieren die Brits grondgebied betreden, breken betere tijden aan. De Labour-regering wil dieren die afkomstig zijn uit landen waar hondsdolheid is uitgeroeid, vrijwaren van de strenge quarantainemaatregelen in Groot-Brittannië.

Sinds 1901 worden alle huisdieren die vanuit het vasteland een Britse douanepost passeren zes maanden in quarantaine gehouden om er absloluut zeker van te zijn dat ze geen vreemde ziektes met zich meedragen. De maatregel was Britten die hun huisdier op vakantie mee wilden nemen een doorn in het oog, vooral omdat Groot-Brittannië al sinds 1969 niet meer is getroffen door een epidemie van hondsdolheid.

De regering besloot vorig jaar oktober het roer om te gooien na hevige protesten van dierenliefhebbers, onder wie zanger Elton John en actrice en fotomodel Elizabeth Hurley. Gisteren presenteerde de Britse regering een alternatief voor de quarantainemaatregel: het `dierenpaspoort'.

Huisdierbezitters moeten voortaan een certificaat kunnen overhandigen waaruit blijkt dat een huisdier is ingeënt tegen hondsdolheid en ter controle een bloedtest heeft ondergaan. Bovendien moeten huisdieren die Brits grondgebied verlaten of betreden voorzien worden van een microchip met persoonlijke gegevens. Deze chip wordt vlak onder de huid van het huisdier geïmplanteerd. Het gaat voorlopig om een proef van een jaar, waarmee volgend jaar in principe in april wordt begonnen.

Als Groot-Brittannië gedurende dat jaar gevrijwaard blijft van hondsdolheid, zal het project worden verlengd. De nieuwe maatregel geldt alleen voor dieren afkomstig uit 22 West-Europese landen, waaronder Nederland. Het eerste paspoort is inmiddels uitgegeven: vorige week kreeg de hond van een 15-jarige kankerpatiënt uit Wales een paspoort. De jongen had in Frankrijk een medische behandeling ondergaan.

Vanaf 2001 zal het Britse dierenpaspoort waarschijnlijk ook geldig worden voor dieren die afkomstig zijn uit het Caraïbisch gebied, de Verenigde Staten en Canada. Tijdens het proefjaar gelden de nieuwe regels alleen voor dieren die reizen via de havens van Dover en Portsmouth, het vliegveld van Heathrow en de Kanaaltunnel.

Nederlanders die met hun huisdier naar Groot-Brittannië willen hebben verheugd gereageerd op het dierenpaspoort. Het Brits Toeristenbureau in Amsterdam en de Britse ambassade in Den Haag werden gisteren en vandaag overstelpt met vragen over de nieuwe regelgeving in Groot-Brittannië. Woordvoerders van deze instanties benadrukken echter dat voorlopig alleen Britse onderdanen gebruik kunnen maken van de nieuwe regelgeving.

Nederlanders die (vanaf 2001) een Brits paspoort voor hun huisdier willen aanvragen, moeten eveneens een microchip bij hun huisdier laten implanteren, en in het bezit zijn van een inentingscertificaat, waarop ook staat dat het dier een bloedtest heeft gehad. Hiervoor moet de dierenbezitter naar een van de 11 laboratoria op het Europese vasteland die worden erkend door de Britse overheid. Voor Nederlanders is het dichtstbijzijnde laboratorium het Pasteur-instituut in Brussel.