Honderden doden door noodweer in oosten van Azië

Noodweer in grote delen van Oost- en Zuid-Oost-Azië heeft de afgelopen dagen honderden mensen het leven gekost.

China, Zuid-Korea, Vietnam, Thailand en de Filippijnen lijden onder overstromingen, veroorzaakt door vier dagen van overvloedige regenval.

In China zijn zeker vierhonderd mensen verdronken door overstromingen in het stroomgebied van de Yangtse. In totaal 66 miljoen mensen zijn door die overstromingen getroffen. Volgens een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis in Peking is dringend hulp uit het buitenland nodig voor de 1,8 miljoen Chinezen die voor de overstromingen zijn geëvacueerd. Hij zei dat ,,het ergste'' nog moet komen en dat naast de Yangtse ook de Gele Rivier buiten de oevers kan treden. De wateroverlast houdt zeker tot september aan. Vorig jaar kwamen bij overstromingen in China vierduizend mensen om het leven en werd voor 25 miljard dollar schade aangericht.

In Zuid-Korea zijn bij overstromingen en aardverschuivingen zeker 35 mensen om het leven gekomen; 28 anderen worden vermist en zijn vermoedelijk niet meer in leven. Zuid-Korea werd de afgelopen dagen getroffen door zware regenval, veroorzaakt door de tyfoon Olga, die het schiereiland is overgetrokken en verder trekt in de richting van China, maar die inmiddels sterk aan kracht heeft ingeboet. Gisteren konden in Zuid-Korea de havens en vliegvelden weer worden geopend. Noord-Korea liet weten dat meer dan 40.000 hectaren landbouwland onder water staan en dat talrijke gebouwen en huizen zijn vernield. Een aantal slachtoffers werd niet genoemd.

Op de Filippijnen is eveneen sprake van overstromingen als gevolg van zware regenval. Dat geldt vooral voor de hoofdstad Manila en omstreken. Zeker 34 mensen zijn om het leven gekomen in wat men in Manila ziet als het zwaarste noodweer in jaren. In de stadswijk Antipolo stortte gisteren een woningcomplex in, waarbij acht doden vielen. ,,De huizen stortten in als een accordeon'', aldus een reddingswerker. Er worden in de wijk volgens officiële cijfers nog 24 mensen vermist, maar inwoners houden het op tussen de vijftig en de honderd vermisten.

Inwoners vertelden hoe plotseling vanuit de grond enorme watermassa's omhoog kwamen en hoe de top van een heuvel in één keer naar beneden kwam en huizen en auto's bedolf. Op het eiland Luzon staan twaalfduizend huizen onder water en zijn zestigduizend mensen geëvacueerd. In Manila zijn de scholen al drie dagen gesloten. Het vloedwater heeft drinkwaterreservoirs bereikt, waardoor de watervoorziening van vele duizenden mensen in gevaar is gekomen.

In Vietman, Cambodja, Laos en het oosten van Thailand is eveneens sprake van noodweer en wateroverlast. In de provincie Chanthaburi in het oosten van Thailand verdronken vijf mensen, werden er duizend dakloos en werd voor vele miljoenen dollars schade aangericht. (Reuters, AP, AFP)