Handelshuis Ceteco hoopt te kunnen overleven

Handelshuis Ceteco wil zijn activiteiten in Zuid-Amerika afstoten in een poging te overleven. Het bedrijf verkeert sinds vier weken in surseance van betaling, met name veroorzaakt door hoogoplopende verliezen in Zuid-Amerika. Verkoop van de Ceteco-bedrijven daar heeft de hoogste prioriteit.

Dit deelden de bewindvoerders van Ceteco, W. Bekkers en G. Gispen, vanmorgen mee op een persconferentie. Zij menen dat Ceteco in afgeslankte vorm levensvatbaar is, mits de onderneming verder gaat met haar bedrijven in Mexico, de Dominicaanse Republiek en Aruba. Daar werken 3.000 van de 8.000 medewerkers van Ceteco.

De val van Ceteco veroorzaakte vorige maand een politieke crisis in de provincie Zuid-Holland. De provincie bleek 47,5 miljoen gulden aan Ceteco te hebben geleend als onderdeel van een ruime bankierspraktijk. Gedeputeerde A. de Jong van Financiën moest aftreden. Een onderzoekscommissie zal beoordelen of commissaris van de koningin J. Leemhuis-Stout, die voor de leningen tekende, eveneens blaam treft. Vanochtend bleef onhelder of Zuid-Holland een deel van zijn geld terugkrijgt. Er zijn geen preferente schuldeisers. In oktober publiceren de bewindvoerders het eerste crediteurenverslag. Zij schoven een mogelijke aansprakelijkheid van Ceteco-grootaandeelhouder Hagemeyer (66 procent) terzijde.

Voorwaarde voor het overleven van Ceteco is dat er een strategische en financiële partner wordt gevonden. Voorts moeten alle bedrijven in Zuid-Amerika (Argentinië, Ecuador, Venezuela, Peru, Suriname en Curaçao) worden verkocht, aldus de bewindvoerders. Ceteco heeft winkels in consumentengoederen als ijskasten en tv's en verzorgt ook de financiering.

Ceteco heeft momenteel schulden van circa 50 miljoen dollar (ruim 100 miljoen gulden). Daarnaast heeft de financieringsmaatschappij, het ook in surseance verkerende Ceteco Finance, een schuld van 142 miljoen dollar. Ook verstrekte het bedrijf garanties aan lokale banken waarvan de hoogte nog niet duidelijk is.

Volgens de bewindvoerders is de val van Ceteco niet veroorzaakt door de orkaan Mitch en de economische crisis die daarop in Midden-Amerika volgde, maar vooral door hoge verliezen in Argentinië en Venezuela. De bewindvoerders weigerden te beamen dat gebrekkig management de belangrijkste oorzaak was. ,,Het kan ook fout gaan in een onderneming zonder dat er fouten worden gemaakt'', aldus Bekkers.