ESCABECHE DE CABALLA

Dit recept is in Spanje tijdens de zomer een geliefde schotel waaruit de Spaanse voorliefde voor vis, knoflook en olijfolie blijkt. Hij wordt koud gegeten en is op vele vissoorten van toepassing. Makreel wordt echter het meest gebruikt vanwege de vetheid van de vis die goed combineert met de zure marinade.

Daarnaast is de vis enkele dagen goed houdbaar in de marinade wat goed van pas komt gezien de bederfelijkheid van vis. De azijn in de marinade zorgt er tevens voor dat de vette makreel en de olijfolie makkelijk te verteren zijn. Hoe langer de vis in de marinade staat, hoe lekkerder hij wordt. Er worden zelfs mosselen in blik verkocht met deze marinade.

Al met al is het een frisse zomerse maaltijd die prima combineert met een salade, stokbrood en een droge witte wijn. Snijd de makreel in moten en bestrooi ze met wat zout. Haal ze door de bloem en bak ze goudbruin aan alle kanten in de helft van de olijfolie. Als u graten bezwaarlijk vindt kunt u natuurlijk aan uw visboer makreelfilet vragen. De olie waarin u bakt mag geen eerste persing zijn want die verbrandt makkelijk en wordt dan bitter. Leg de gebakken moten makreel in een schaal en zet even weg. Bak de in ringen gesneden uien en gehakte peterselie in de andere helft van de olie tot de uien glazig worden.

Voeg hierna de gepelde tomaten (fijn geprakt), de laurierblaadjes, cayennepeper, suiker, bol knoflook (in zijn geheel zonder te pellen), water en paprikapoeder toe. Laat dit geheel een half uur doorpruttelen met de deksel op de pan. Haal van het vuur en voeg de eerste persing olijfolie, azijn en zout naar smaak toe. Meng dit alles goed en giet de marinade dan over de makreelmoten. Zet dit geheel 12 uur in de koelkast.

U kunt de vis het best een half uur van tevoren uit de koelkast halen om de smaak het best tot zijn recht te laten komen. Eet smakelijk.

    • Miguel Sanmartin