Disco bedreigt gehoor

Dansen in discotheken of op houseparty's is fun - hoe harder de muziek, hoe leuker het is. Maar de feestende jongeren lopen een gerede kans op blijvende gehoorschade. Uit Brits onderzoek blijkt dat bijna tweederde van de jongeren die regelmatig dance-clubs bezoeken, kampen met gehoorproblemen.

In Nederland is dat niet anders, stelt Jan de Laat, audioloog aan het Leids Universitair Medisch Centrum. ,,In fabrieken zijn werknemers die aan meer dan 85 decibel worden blootgesteld, verplicht gehoorbescherming dragen. Jongeren stellen in discotheken hun oren bloot aan een volume van 105 decibel. De houseparty's zijn helemaal een ramp voor het oor: 120 decibel is daar geen uitzondering.''

In Nederland bleek overigens in 1995 al uit een onderzoek door het Instituut voor Preventie en Gezondheid van TNO dat er jaarlijks 25.000 jongeren tussen de 15 en 25 jaar met gehoorproblemen bijkomen. De Laat: ,,Het probleem is dat jongeren in het begin niets in de gaten hebben. Ze hebben hoogstens last van piepende en suizende oren na een avondje stappen. Pas na enkele jaren merken ze dat ze slechter gaan horen.'' Volgens De Laat is de mate waarin de schade optreedt per persoon verschillend, omdat het afhangt van de gevoeligheid van de oren.

Begin vorig jaar startte de Stichting Ideële Reclame de campagne: ,,Zet je muziek maar lekker hard, dan wordt het vanzelf stil.'' Maar volgens De Laat worden daarmee te weinig jongeren bereikt. Hij pleit voor voorlichting op scholen. ,,Daar moeten leerlingen wel luisteren.''

In Leiden is anderhalf jaar geleden een Informatie & Adviescentrum geopend, Zwolle en Utrecht volgden kortgeleden. Behalve voor voorlichting kunnen mensen daar ook terecht voor precies op maat gemaakte gehoordopjes, die ideaal zijn om te gebruiken in de disco.

De Laat: ,,Die kosten wel honderd piek, maar dempen het geluid met 15 à 20 decibel. Net genoeg om de oorschade te beperken. En dan is dat geld goed besteed.''