Cuba Gooding, Jr.

In een reeks profielen van sterren deze week Cuba Gooding, Jr., de psychiater van Anthony Hopkins in Instinct, die in 1997 een Oscar kreeg voor de rol van een materialistisch ingestelde footballspeler (`Show me the money!').

,,I have nothing against black people, I am Mister Black People'', is een van de minder bekende uitspraken van Rod Tidwell, de imposante footballspeler die als enige sportcoryfee manager Jerry Maguire (Tom Cruise) trouw blijft. Het materialistisch ingestelde personage van Tidwell dient vooral om het idealisme van Maguire komisch reliëf te geven, en iedereen onthoudt vooral die andere, steeds herhaalde tekst van Tidwell: `Show me the money!'

De vertolker van Rod Tidwell, Cuba Gooding, Jr. (South Bronx, New York, 2 januari 1968), nam in 1997, uitzinnig van vreugde, de Oscar voor de beste mannelijke bijrol in ontvangst. Nu is dat moment zelden aanleiding tot chagrijn, maar Gooding had alle reden tot meer dan gemiddelde Oscareuforie. Sinds de instelling van de Academy Awards was hij pas de vierde zwarte man (de zesde persoon, als je de actrices Hattie McDaniel en Whoopi Goldberg meetelt) die een acteer-Oscar mocht ontvangen. Er was er maar een die `beste acteur' werd (de nobele Sidney Poitier in 1962 in Lilies of the Field), en de bijrolprijzen waren voor mannen in uniform (Louis Gossett jr. in An Officer and a Gentleman, 1982 en Denzel Washington in Glory, 1989). Nooit eerder werd een Oscar gegeven aan een streetwise zwart personage, dat niet met zich laat sollen en evenmin onverdeeld sympathiek genoemd kan worden.

Eddie Murphy en Will Smith, en zelfs Samuel L. Jackson, mogen dan grotere sterren zijn dan Gooding, zij hebben (nog) geen Oscar. Inmiddels zag ook Gooding zijn financiële status toenemen: kreeg hij voor de rol in Jerry Maguire (Cameron Crowe, 1996) `slechts' 600.000 dollar, voor de rol van de ambitieuze forensisch psychiater in Instinct (Jon Turteltaub, 1999) ontving hij 2,5 miljoen.

Een groot acteur is Gooding alleen in de fysieke betekenis. Zijn filmografie vermeldt slechts weinig memorabele titels (de eerste opmerkelijke rol in Boyz 'n the Hood van John Singleton, 1991; twee rollen tegenover Jack Nicholson, in A Few Good Men en As Good As It Gets; een soort van engel tegenover Robin Williams in What Dreams May Come). De zoon van Cuba Gooding, Sr., leadzanger van de vergeten soulgroep The Main Ingredient uit de jaren zeventig, debuteerde in show business als breakdancer in het nummer van Lionel Richie bij de inauguratieceremonie van de Olympische Spelen van Los Angeles (1984); dat moet geweest zijn in de periode dat hij vier middelbare scholen bezocht, en op drie als klassenvertegenwoordiger werd gekozen. Zijn eerste filmrol speelde hij als klant van kapper Eddie Murphy in Coming to America (1988) en verder was Gooding te zien in talloze films die je liefst zo snel mogelijk vergeet, bij voorbeeld Gladiator, Judgment Night, Lightning Jack en Outbreak. Volgens nog onbevestigde geruchten staat Gooding op de nominatie om de legendarische soulzanger Otis Redding te spelen in de door Joe Eszterhas geschreven filmbiografie Blaze of Glory.

Zijn muzikale achtergrond heeft Gooding gemeen met de jongste generatie Afro-Amerikaanse sterren, zoals Will Smith, Chris Tucker, LL Cool J en wijlen Tupac Shakur, maar hij mist hun brutaliteit en uitdagendheid, getuige ook zijn meer recente rollen van personages met zeer respectabele beroepen.

    • Hans Beerekamp