`Campagne Kosovo tegen Serviërs is systematisch'

De Albanezen van Kosovo lijken vastbesloten Serviërs en Roma (zigeuners) uit de provincie te verdrijven; daarmee brengen ze het doel van de internationale gemeenschap – een vreedzaam, multi-etnisch Kosovo – in gevaar.

Dat schreven gisteren in speciale rapporten twee mensenrechtenorganisaties, Human Rights Watch en het European Roma Rights Center. Volgens de organisaties is in Kosovo sprake van een bewuste campagne van intimidatie van de Serviërs en Roma. Die campagne kan niet volledig worden verklaard door de dorst naar wraak bij de Albanezen voor wreedheden uit het recente verleden, zo schrijven de twee organisaties. Zowel Human Rights Watch als het in Boedapest gevestigde centrum voor de verdediging van de rechten van de Roma gaf het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK de schuld van een groot deel van de wandaden die met dagelijkse regelmaat tegen de Serviërs en Roma worden gepleegd. ,,Veel van de moorden en ontvoeringen sinds begin juni lijken te zijn gemotiveerd door de wens de Servische en Romabevolking te verdrijven, eerder dan door de behoefte aan wraak'', zo schrijft Human Rights Watch. ,,Die uitleg komt naar voren uit de directe en systematische pogingen de Serviërs en Roma te dwingen hun woningen te verlaten.'' Volgens de organisatie zijn inmiddels meer dan 164.000 Serviërs en ,,aanzienlijke'' aantallen Roma Kosovo ontvlucht. De Roma worden er door de Albanezen van beschuldigd tijdens de oorlog om Kosovo de Serviërs te hebben geholpen bij de verdrijving van honderdduizenden Albanezen, daarbij het smerigste werk te hebben gedaan – zoals het uitwissen van de sporen van massa-executies – en huizen van Albanezen te hebben geplunderd.

Beide groepen stelden dat de NAVO, de VN en de vredesmacht KFOR niet in staat zijn het geweld een halt toe te roepen. KFOR is ongeschikt voor politiewerk. ,,De zorg van KFOR om de eigen manschappen te beschermen, uiteenlopende interpretaties van het mandaat en gebrek aan ervaring in politiewerk leiden tot een onevenwichtige reactie op aanvallen op en bedreiging van minderheden'', aldus Human Rights Watch. KFOR reageert te laat op schendingen van de mensenrechten. Human Rights Watch hekelt West-Europese landen wegens hun weigering gevluchte Serviërs en Roma visa te verschaffen.

De twee organisaties gaan ervan uit dat de situatie in Kosovo pas verbetert als de VN-politiemacht ter plaatse is. De vorming van die politiemacht verloopt zeer traag. KFOR-soldaten hebben gisteren vijf Albanezen gearresteerd wegens de ontvoering van en moord op een Serviër. Twee andere Albanezen werden aangehouden op verdenking van de moord op een bejaarde Servische vrouw.