Babybeurs NMAX groeit niet volgens plan

De omzet van de Amsterdamse beurs voor jonge bedrijven, de NMAX, is in de eerste helft van dit jaar fors lager uitgevallen dan in dezelfde periode een jaar eerder. De NMAX zette nu voor 1,4 miljard gulden om, tegenover 3,2 miljard gulden over de eerste zes maanden vorig jaar.

De `babybeurs', twee jaar terug opgericht voor snel groeiende innoverende bedrijven, slaagt er niet in om het gewenste aantal nieuwe noteringen binnen te halen. Aan de NMAX staan nu veertien bedrijven genoteerd, overwegend kleine technologiefondsen, terwijl de beurs ten minste tien bedrijven per jaar wilde binnenhalen.

De terugval is volgens een woordvoerder vooral te wijten aan de extreem hoge omzet van vorig jaar. ,,Na een turbulente periode doen beleggers het altijd wat rustiger aan'', aldus een woordvoerder. De overstap naar de euro heeft de handel naar zijn zeggen eveneens afgezwakt. Ook een tariefsverlaging begin dit jaar heeft een negatief effect op de omzet van de kleine Amsterdamse effectenbeurs gehad.

Waarom de jonge innoverende bedrijven ondanks de wervingscampagne niet naar de beurs komen weet de NMAX-woordvoerder niet. ,,We hopen dit jaar nog tot twintig genoteerde bedrijven te komen.''