Arafat `zoon van 60.000 hoeren'

De Palestijnen zijn in het diepst van hun ziel gekrenkt door de Syrische minister van Defensie generaal Mustafa Tlass, die hun leider Yasser Arafat deze week de ,,zoon van 60.000 hoeren'' noemde.

Het Palestijnse Gezag verlangt van de Syrische president Hafez al-Assad dat hij Tlass ontslaat. De Syrische minister schilderde Arafat ook af als een strip-tease danseres die lelijker wordt naarmate zij meer kleren uitdoet. Ook noemde hij Arafat ,,een hond'', een belediging die in de Arabische wereld vaak het begin is van bloedwraak.

De Israelische televisie zond gisteravond de opmerkelijke rede van Tlass uit, die zichtbaar genoot van zijn eigen uitbarsting. Dertien Israelische Arabische parlementariërs die naar Damascus zouden gaan, overwegen hun reis uit te stellen of af te zeggen. Zij nemen het voor de zwaar beledigde Arafat op. Het verbale geweld van Tlass weerspiegelt de Syrische frustratie over het indertijd door Arafat zonder ruggespraak met Damascus gesloten akkoord van Oslo met Israel.

Tijdens de eerste Palestijnse aanslag na het aan de macht komen van premier Ehud Barak raakten gisteravond in Hebron twee Israelische kolonisten gewond. Hun auto liep in de kleine joodse wijk in het centrum van Hebron in een hinderlaag.

Premier Barak eist van het Palestijnse Gezag van Yasser Arafat krachtig optreden tegen de Palestijnse terreur. Volgens militaire kringen vluchtten de daders na de aanslag naar het Palestijnse deel van Hebron. Deze kringen veronderstellen dat deze aanslag het werk is geweest van Ezzidin al-Qassam, de militaire vleugel van Hamas.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright overweegt volgens de Israelische media van vandaag een gepland bezoek aan het Midden-Oosten voor midden augustus uit te stellen wegens de moeilijkheden in het vredesproces tussen Israel en de Palestijnen. Zij voelt er volgens deze berichten niets voor in een bemiddelingspoging tussen Israel en de Palestijnen te worden gezogen.