Wrak opgespoord van onderzeeboot

Australische archeologen hebben bij Seal Rocks aan de Australische oostkust, zo'n 200 kilometer ten noorden van Sydney, het wrak van een Nederlandse onderzeeboot aangetroffen. Het gaat om K IX , een onderzeeboot die deel uitmaakte van een vloot van twaalf die tijdens de Tweede Wereldoorlog dienst deed in het Verre Oosten. De K IX behoorde tot de zogenoemde Tweede Divisie. In 1945 ging de K IX verloren terwijl ze onbemand van Sydney naar Darwin werd gesleept.

De onderzeeboot ligt onder een drie meter dikke zandlaag.

De K IX werd in de jaren twintig gebouwd op de werf Feyenoord in Rotterdam. Het schip werd in mei 1942 bij een aanval door een Japanse dwergonderzeeër in de haven van Sydney getroffen. Daarbij kwamen geen Nederlandse matrozen om het leven, maar de schade was zodanig dat het schip van de sterkte werd afgevoerd. Daarna deed de K IX nog enige tijd dienst als oefenschip voor de Australische marine. Na een explosie in 1944 werd het schip aan de Nederlandse marine teruggegeven, waarna werd besloten het om te bouwen tot een oliehulk met de Noord-Australische stad Darwin als basis.

De reis in juni 1945 betekende echter het einde van de onderzeeër. De mijnenveger Abraham Crijnssen die de K IX versleepte, verloor het schip ten noorden van de stad Newcastle. De Nederlandse ambassade in Canberra was vandaag nog niet op de hoogte van de vondst.

    • Hans van Kregten