Waterreus

In de krant werd hij nog nadrukkelijk een `gentleman' genoemd, al heb ik niet begrepen waar de kwalificatie op sloeg. Ben je automatisch een gentleman als je weigert je aan Santander te verkopen, maar bij PSV wilt blijven? In hetzelfde verhaal werd hij een `verschoppeling' genoemd en dat klopt beter. Het is ongelooflijk wat hier dreigt te gebeuren: een van de beste keepers van Nederland krijgt niet de kans voor zijn terugkeer onder de lat te vechten, zelfs niet hoewel men hem een geboren vechter vindt.

Ik heb intussen begrepen dat Waterreus niet bij alle spelers van zijn club even goed valt. Net als veel andere voetballers reageert hij nogal eens primitief. Bovendien heeft hij wat vrijwel alle doelverdedigers hebben: de neiging om hun verdedigers de huid vol te schelden. Niet alleen bij doelpunten speelt die gewoonte op, maar bij elke situatie die voor de tegenpartij kansrijk is geweest. Dat had niet mogen gebeuren, oordelen keepers.

Soms worden veldspelers gek van hun portier. Maar dit gedrag hoort bij voetbal en in ieder geval bij Waterreus. Natuurlijk kan het ertoe leiden dat de man trek krijgt om naar een andere werkgever uit te zien, maar tot nu toe is dat niet het geval. Hoe duidelijker PSV liet blijken wel van hem af te willen, des te harder vocht hij om zijn recht op comeback overeind te houden. Dat kan ook te maken hebben met de omstandigheid dat de weerspannige doelman volgend jaar transfervrij mag vertrekken. Financieel kan dat voor hem voordelig en voor PSV nadelig zijn.

Intussen hebben de Eindhovenaren wel erg duidelijk laten blijken dat zij niets meer in een langer verblijf van Waterreus in Eindhoven zien. Het is zonder meer vernederend voor hem dat hij is geproclameerd tot derde sluitpost. Ongetwijfeld is de nieuw aangetrokken Joegoslaaf Kralj een vakman, maar dat de 32-jarige Patrick Lodewijks nu plotseling boven Waterreus zou zijn te verkiezen, kan moeilijk met bewijzen worden aangetoond. Waarom krijgt Waterreus de kans niet om te bewijzen dat hij minstens zo goed is als de nieuwe man? Die kans heeft Waterreus nooit gekregen en dat lijkt mij tamelijk onbillijk.

Intussen kan men in de beoordeling van deze moeilijke situatie niet heen om de figuur van de nieuwe coach Eric Gerets. Geen tussenpaus, maar een beleidsbepalende figuur die de reputatie bezit dat hij weet wat hij wil: en dat is Kralj en niet Waterreus. Keepen onder een coach die hem beslist niet wil, kan geen pretje zijn voor Waterreus. Maar op de bank zitten is nog erger. Alles wijst er op dat de recalcitrante Limburger er verstandig aan zou doen aan de kuierlatten te trekken. Toch is er iets in mij dat sympathie voelt voor deze dwarsligger. Hij wil zelf uitmaken voor welke ploeg hij speelt.

    • Herman Kuiphof