Tweedehands auto steeds goedkoper

De prijs van een gebruikte auto blijft dalen. De gemiddelde vraagprijs bij de professionele handelaar bedroeg in juli 18.200 gulden, 2,5 procent minder dan begin 1997. Verkopers verlagen de prijs omdat hun showrooms langzamerhand overvol staan met occasions. Volgens brancheorganisatie Bovag staan nu 433.000 gebruikte auto's bij de dealers te wachten op een nieuwe eigenaar. In april waren het er nog 420.000 en eind vorig jaar 365.000.

De autohandelaren mogen echter niet klagen. De oorzaak van de oplopende voorraad occasions is namelijk de grote vraag naar nieuwe auto's. De verkoop hiervan steeg 20 procent in de eerste helft van dit jaar. Voor vrijwel elke nieuwe auto die een dealer verkoopt neemt hij een occasion terug.

De groeiende afzet van nieuwe auto's vloeit deels voort uit de toename van het aantal zakenauto's. Volgens onderzoeksbureau Heliview beschikt 82 procent van de bedrijven met meer dan tien werknemers over ten minste één zakenauto. Een jaar geleden was dat 78 procent.

Leasebedrijven profiteren volop van de groei. Het percentage bedrijven dat minimaal één leaseauto in gebruik heeft ging omhoog van 41 naar 47. Heliview ondervroeg duizend bedrijven met meer dan tien werknemers. Volgens berekeningen van het bureau hebben ondernemingen van deze omvang samen 420.000 leaseauto's. In eigendom zijn 216.000 stuks. Volgens Heliview wordt één op de zeven auto's in Nederland zakelijk gebruikt.

Ook al groeien hun voorraden en dalen de prijzen, tweedehands autohandelaren doen toch goede zaken. De verkoop van gebruikte wagens steeg het afgelopen halfjaar met 8,7 procent naar 963.000. J. Hoekzema, voorzitter van de Bovag: ,,Doordat kopers van nieuwe auto's hun gebruikte wagens sneller inruilen wordt het aanbod van occasions breder en interessanter. De aangeboden occasions zijn vaak beter, niet alleen omdat auto's technisch steeds beter worden, maar ook omdat auto's op jongere leeftijd worden ingeruild voor nieuwere.''

Een toenemend aantal Nederlandse occasions vindt zijn weg naar Suriname. Vorig jaar ging er voor 12,6 miljoen gulden aan tweedehands auto's legaal de oceaan over. Dat was 10,5 procent meer dan het jaar daarvoor. Gebruikte auto's vormden daarmee de voornaamste exportgroep naar Suriname, zo blijkt uit CBS-cijfers.