Superman ingezet tegen landmijnen

Superman gaat in Kosovo kinderen helpen bij het ontlopen van landmijnen die door de Joegoslavische en Servische strijdkrachten zijn achtergelaten. Hillary Clinton, de vrouw van de Amerikaanse president Clinton, presenteerde gisteren in het Witte Huis een stripboek van de (bijna) onsterfelijke superheld dat in een oplage van 500.000 zal worden verspreid onder Kosovaarse kinderen.

De strip moet kinderen bewust maken van het gevaar van mijnen. Het is een initiatief van het VN-kinderfonds UNICEF en het WFP (World Food Programme) en is in samenwerking met DC Comics, de uitgever van de avonturen van Superman, tot stand gekomen. Daarnaast verspreidt Unicef posters in Kosovo en worden theatergroepjes ingezet om de `mine-awareness' onder teruggekeerde vluchtelingen te vergroten.

De afgelopen zes weken hebben 200 ongelukken met mijnen plaatsgehad. Daarbij zijn 270 mensen gewond geraakt. Volgens UNICEF zijn er in Kosovo minder mijnen achtergelaten dan aanvankelijk werd gedacht, maar stuiten de explosievenopruimingsdiensten die in Kosovo actief zijn wel op niet-ontplofte bommen en andere militaire projectielen.